Tip na knihu

Zdeněk Svěrák slaví své jubileum novou knihou povídek

Oblíbený humorista, scénárista, dramatik, textař a herec si ke svým 85. narozeninám nadělil novou knihu. Zdeněk Svěrák se narodil 28. března roku 1936 a své významné životní jubileum glosoval slovy: „Číslo je to hrozné, ale já jsem si řekl, že to otočím, že si musím naordinovat radost z toho, že jsem se dožil, protože spousta mých vrstevníků už je v ‚podzemním hnutí‘…“ Radost v této nelehké době přináší také knižní novinka z pera tohoto českého velikána, jež nese název Povídky a jedna báseň. Kniha zbrusu nových povídek je laskavým pohlazením po duši, které teď řada z nás potřebuje snad více než kdy jindy.

 

Novou knihu Zdeňka Svěráka vydává nakladatelství Cosmopolis, které je součástí Nakladatelského domu Grada. Také ten shodou okolností slaví své narozeniny. Čtenáře svou přítomností těší už třicet let. Nakladatelství Cosmopolis vydalo již pět titulů napsaných oblíbeným jubilantem, jmenovitě: Filmové komedie S+S I., Filmové komedie S+S II., Tiché šlapací království, Posel hydrometeorologického ústavu a Strážce nádrže.

 

Osobnost Zdeňka Svěráka lze bez nadsázky přirovnat k národnímu pokladu. Původním vzděláním učitel českého jazyka nastoupil po čtyřech letech pedagogického působení jako redaktor do Českého rozhlasu, kde se stal jedním z autorů rozhlasového pořadu Nealkoholická vinárna U Pavouka. Právě v něm vznikla postava českého génia Járy Cimrmana. Během svého působení na české mediální scéně vytvořil Zdeněk Svěrák několik hvězdných dvojic. S Ladislavem Smoljakem psali dnes již legendární divadelní hry pro domovské Žižkovské divadlo Járy Cimrmana a společně se podíleli na filmových komediích. Hlášky z divadelních her i filmů odrážející typický humor tohoto dua a dalších kolegů zlidověly a znají je lidé všech generací. Spolu s hudebním skladatelem Jaroslavem Uhlířem napsal Zdeněk Svěrák více než pět set písniček, které se nejen u dětí těší velké oblibě. V neposlední řadě pak spolu se svým synem Janem realizovali hned několik úspěšných filmů. Získali nominaci za nejlepší cizojazyčný film za snímek Obecná škola a Oscara za film Kolja.

 

Kniha zbrusu nových povídek a jedné básně z pera Zdeňka Svěráka je rozličného ladění. Některé povídky jsou vážné, jiné humorné, všechny jsou však protkané laskavostí a životní moudrostí autora. Při psaní mu byl inspirací život sám, jednotliví hrdinové se tak dostávají do situací, do nichž se může dostat kdokoliv z nás. Třešničkou na dortu této knižní novinky je báseň, která nečekaně předpovídá budoucnost českého národa. V jedné povídce navíc jen sami čtenáři mohou odhalit pachatele trestného činu.

 

A na závěr slova samotného autora: „Moje třetí knížka povídek vás má svým názvem oklamat, že se jedná o skvělé čtení. Proto jsem jejího grafika ponoukl, aby spojka ‚a‘ byla na obálce nenápadná. Pravda je, že obsahuje povídky různého ladění. Nejveselejší je asi Ruina (1963), nejsmutnější je možná Generál (2020). Některé jsou ze života, jiné jsou vymyšlené, ale tak věrohodně, že to nemůžete odhalit. Byl bych rád, kdybyste ve všech našli dávku humoru. Je tam různě poschovávaný, ale doufám, že tam je, protože jinak by mě psaní ani nebavilo.“

 

 

 

Foto a tisková zpráva: Nakladatelský dům Grada

 

Pro další články, recenze a soutěže o knižní novinky navštivte facebookové stránky Literární klenoty Jarmily Vandové.


																														

SOUTĚŽ

Most Popular

To Top