Lifestyle

Já, blogerka – úsměvné i moudré čtení na léto (nejen) pro ženy 30+

Díky nakladatelství Grada se vám do rukou může dostat půvabná knížka Jany Kuželové s názvem Já, blogerka. Jde o moudrou i zábavnou sondu do života žen, kterým už je třeba 30+, ale přesto by si rády užívaly jako zamlada, jen s pracně nabytými zkušenostmi.

 

Pokud ještě nemáte to správné odpočinkové a zábavné čtení na léto, přibalte si na cesty tuto barvitou knížku. Nudit se při jejím čtení rozhodně nebudete. A třeba taky navíc narazíte na nějaké ty rady do života, které vám pomohou změnit dosud nevyhovující život, a třeba i mít se více ráda. Tady a teď. Bezpodmínečně.

 

Existuje celá řada mravoučných knih, které jsou jen seznamem teoretických rad bez příběhu. Občas se nějaká taková kniha více či méně úspěšně snaží o to být zábavná. Blogerce Janě Kuželové se v případě jejího dílka podařilo naprosto nenásilně skloubit moudrost s humorem. Možná za to může i styl jejího vyprávění, ve kterém vystupuje spolu se svou temperamentní kamarádkou Boženou a která se místy podobá autorčinu alter egu. Možná za to může fakt, že knížka zkrátka vypadá jako blog – je osvěžující, ženská, prošpikovaná humorem i moudrými citáty. Na nic si nehraje a radí to i nám.

 

Kniha Já, blogerka je tady pro všechny ženy, které si chtějí život vychutnat až do posledního doušku, které chtějí žít po svém a kašlat na to, co tomu řeknou lidi. Tato knížka nás učí milovat samu sebe, vážit si svých předností, svého času a energie. Učí nás trpělivosti, rozvážnosti a tomu, jak nedělat stále ty samé chyby. Třeba při výběru partnera.

 

„Zkus si úmyslně vybírat trochu jiné typy, než na které by ses vrhla instinktivně. Někdy vztahy nedopadají úspěšně právě proto, že si špatně vybíráme. Minimálně to může být nová zkušenost, maximálně zjistíš, že vám to funguje mnohem líp než s někým, od koho bys to původně čekala.“

Jedním ze stěžejních témat této knížky je mít se ráda. V záplavě módních časopisů a  televizních reklam věc nepříliš jednoduchá.

 

„Neustálá nespokojenost sama se sebou nám samozřejmě ztrpčuje život. Než se snažit dosáhnout nedosažitelného, abychom se konečně „mohly mít rády“, je někdy mnohem lepší neklást na sebe přehnané nároky a mít se ráda prostě teď hned. Vlastně ne někdy, ale vždycky. Vždycky budou věci, které jsou pro nás nedosažitelné.“

 

S tím souvisí i celá řada typických (a zdánlivých) maličkostí, které udržují ženu ženou. Ať je to třeba to, že by si měla každý den udělat malou radost. Aby si zajela na venkov a srovnala si myšlenky – nebo je svedla na bezbolestnou cestu dětství, kdy jezdívala k babičce na prázdniny. Právě takové, starými dobrými časy voňavé, okamžiky putují celou knihou, proto se zdá být tím pravým čtením na léto. Dýchá z ní pokora, klid, nadhled, ale i roztomilá rozvernost. O čemž svědčí i celá řada citátů a glos, kterými je knížka Já, blogerka důmyslně propletená:

 

„V dětství jsem měla hrozně ráda knížku Lovci mamutů. Asi proto mi utkvěla v hlavě představa, že muž je lovec, dobyvatel a ochránce. Kam se ale dnes tito dobyvatelé a ochránci poděli?? To je samý „nechci se vázat“, nebo „Maminka říkala“, účet v restauraci na půl (v lepším případě, v tom horším ho musíte cvaknout celý vy) – a kdybyste snad opravdu spoléhala na to, že vám otevře dveře, tak si o ně spíš rozbijete hlavu.“

 

„Z rad, jak si (ne)okořenit vztah: Zkuste kámasútru. Zejména párům po padesátce to určitě udělá dobře na páteř, kyčelní a kolenní klouby. Na druhou stranu, možná se vám pak podaří, na tu operaci s kolenem, dostat dřív.“

 

„Tak co, kdy se konečně vezmete?“

„No, hele, pravděpodobně až bude půlka z vás podruhé rozvedená.“

 

„Čas od času se některé z nás stane, že potká svého prince s velkým Pé, na bílém koni s velkým Ká, a jelikož je šarmantní, chrabrý a nespoutaný, tak je na průšvih zaděláno. Teda ne na průšvih, na lásku. Jsem chtěla říct.“

 

A pak něco z více či méně úsměvných citátů slavných:

 

„No jó, mužský, ti nestárnou. Šediny je zdobí, brýle jim svědčí, vrásky jsou sexy. Žádné křečové žíly. Žádná celulitida. Žádné klimakterium. Ale pak najednou… zdechnou.“ (Věra Chytilová)

 

„Bůh stvořil ženu, aby zkrotil muže.“ (Voltaire)

 

„Stáří je dětství bez iluzí.“ (Jacques Roux)

 

S knihou Já, blogerka se pobavíte i poučíte třeba někde u vody. Léta je totiž třeba si užít, než ve vzduchu ucítíte vůni podzimu. A stejné je to i se životem – ať už je vám 30, 40, 50… Pořád je vám nakloněn, věk nevěk, navíc s přibývajícími vráskami (na těle i na duši) můžeme hodit za hlavu smutnění po mladých kráskách cupitajících ve značkových plavkách kolem bazénu. Ta pravá značka je totiž vaše duše. Vaše zkušenosti, váš nadhled, humor i dobrota. A právě proto jsou ženy 30+ tím nejzralejším a nejchutnějším ovocem na trhu! Tak pěkné léto… Třeba i sem tam na stránkách Jany Kuželové a jejího osvěžujícího blogu s názvem, který mluví za vše: www.jsemzena.eu!

 

Chcete si přečíst další recenze na zábavné i moudré knižní novinky? Sledujte naše FB stránky DigiTimes.cz.

 

(KUŽELOVÁ, Jana. Já, blogerka. Praha: Grada, 2017, s. 191)

SOUTĚŽ

Most Popular

To Top