Literární akce

Dnešní Velký knižní čtvrtek zve na online setkání s autory

Dnes v 17:00 se v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze uskuteční online setkání s autory, jejichž knihy byly vybrány do exkluzivní kolekce podzimního Velkého knižního čtvrtku. Vzhledem k současné situaci se diváci nebudou moci této akce zúčastnit osobně. Mohou si ji však vychutnat z pohodlí domova prostřednictvím živého vysílání na facebookových stránkách Velkého knižního čtvrtku.

 

Pozvání na online setkání přijali: Jakub Szántó (Z Izrastiny s láskou), Josef Formánek (Kniha o tichu), Michaela Hošková (Matěj maluje mapy), Zdeněk Zikmund (Bican proti Hitlerovi), David Zábranský (Republika), Petra Nováková (editorka knihy Archistorie), Rani Tolimat (redaktor knihy Labyrint z ledu) a Radovan Beneš (redaktor knihy Na konci října). Moderátorem tohoto zajímavého pořadu bude zkušený novinář Petr Vizina.

 

Více o autorech:

 

Jakub Szántó vystudoval na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a moderní dějiny na Středoevropské univerzitě v Budapešti. Studia ukončil doktorátem z moderních dějin na Univerzitě Karlově. Jako televizní reportér začal pracovat na TV Nova, v roce 2006 přešel do České televize. Mezi lety 2013 a 2018 působil jako její první stálý zpravodaj na Blízkém východě, na který se ve své kariéře soustředí. Je laureátem Novinářské ceny 2014 za zpravodajské pokrytí majdanské revoluce na Ukrajině a od roku 2017 také nejprestižnější novinářské Peroutkovy ceny. Za svou literární prvotinu Za oponou války obdržel cenu Magnesia Litera.

 

Josef Formánek žije v Českém středohoří, je zakladatelem geografického magazínu Koktejl a autorem osmi knih: Prsatý muž a zloděj příběhů, Létající jaguár, Mluviti pravdu, Umřel jsem v sobotu, Úsměvy smutných mužů, Syn větru a prsatý muž, Dvě slova jako klíč, Kniha o tichu.

 

Michaela Hošková přerušila kvůli péči o těžce postiženého syna kariéru v módním a mediálním průmyslu. Založila s manželem mj. společnost Maappi, která nabízí produkty spojené s Matějovými mapami a výtěžek využívá pro charitativní účely.

 

David Zábranský, vystudovaný právník, debutoval roku 2006 románem Slabost pro každou jinou pláž, za který získal cenu Magnesia Litera v kategorii Objev roku. Následovaly novely Šternův pokus milovat, Kus umělce a Edita Farkaš. V roce 2015 vydal rozsáhlý román Martin Juhás čili Československo. O rok později měla v Praze premiéru jeho divadelní hra s názvem Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny. Vydal úspěšné a hojně diskutované romány Za Alpami a Logoz.

 

Zdeněk Zikmund vystudoval mezinárodní vztahy a žurnalistiku. Působil jako ředitel tiskového odboru ministerstva zahraničních věcí, pracoval v diplomatických službách, významných firmách a institucích. V současnosti je tiskovým mluvčím Českého svazu ledního hokeje. Publikoval monografie Fotbal ve stínu Duceho – Příběh Zlatých hochů a Na levém křídle Edvard Beneš – Prezident na hřišti a na Hradě. Vystupoval v různých televizních dokumentech, řadu dalších materiálů, věnovaných historii kopané, zveřejnil ve sbornících, denících a časopisech.

 

 

Informace o Velkém knižním čtvrtku a jednotlivých titulech z exkluzivní kolekce najdete na webových stránkách www.velkyctvrtek.cz.

 

Foto: kulturní PR agentura 2media

 

∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼

 

Pro další články, recenze a soutěže o knižní novinky navštivte FB stránky Literární klenoty Jarmily Vandové.

SOUTĚŽ

Most Popular

To Top