Literární akce

Dne 21. října startuje desátý ročník Knihománie!

Podpořte v této nelehké době knihkupce v kamenných obchodech. Dne 21. října startuje oblíbená Knihománie, která je každoročně vrcholem knižní sezóny. Aktuální desátý ročník nabízí 26 knižních novinek od 18 nakladatelů. Čtenáři si mezi nimi mohou vybírat od 21. října do 22. listopadu, a to v téměř 300 knihkupectvích po celé České republice.

 

Také letos jsou v nabídce zajímavé tituly rozličných žánrů české i světové literatury. O slovo se hlásí historické romány, thrillery, populárně naučná literatura, kuchařky i knihy pro děti. Čtenáři navíc, jak se už stalo tradicí, dostanou ke každé zakoupené knize dárek. Tentokrát to bude knížka 222 křížovek. A jaké knižní novinky budou soupeřit o vaši pozornost? Podívejte se na některé z nich:

 

🍂 Marek Eben: MYŠLENKY ZA VOLANTEM

Kniha Marka Ebena Myšlenky za volantem představuje soubor sloupků a fejetonů, které vycházely časopisecky v letech 2014–2020. „Moje zkušenost s podobnými knížkami je taková, že se mi vždycky něco líbí a něco zase ne. A byl bych vlastně rád, kdyby v té knížce zbylo jen to, co se mi líbí, abych nemusel otravně listovat a přeskakovat to, co se mi nelíbí. Ale nikdy jsem neměl to srdce z knížky něco vytrhnout, připadá mi to barbarské. A proto je tato knížka ve formě kroužkového bloku, protože z bloku člověk vytrhne list jako nic a nemusí se trápit. Pokud někomu po přečtení zbudou jen desky, velice se omlouvám.“

(Nakladatelství Brána, 186 stran, 299 Kč)

 

🍂 Lucie Bílá, Jefim Fištejn: POSÍLÁM TO DÁL

Knížka naší nejpopulárnější zpěvačky Lucie Bílé zachycuje časový úsek zhruba posledních patnácti let jejího osobního a tvůrčího života. Jsou v ní nejen postavy zajímavých lidí, s nimiž se setkala nebo spolupracovala, ale také její osobitý pohled na svět, na mezilidské vztahy, výchovu syna, život a smrt milované maminky. Svým rázovitým způsobem odpovídá na otázky, jakou roli v jejím životě hraje víra a jak vnímá dobové poměry a politiky. Představuje i charakteristiky svých partnerů a kolegů.

(Nakladatelství Došel karamel, 256 stran, 399 Kč)

 

🍂 Jiřina Bohdalová, Jiří Janoušek: MŮJ ŽIVOT MEZI SLZAMI A SMÍCHEM

Legendární herečka bilancuje svou hereckou dráhu i soukromý život, ohlíží se do let na výsluní i do těžkých roků po uvěznění otce, kdy se jí narodila dcera Simona. Líčí pomoc Jana Wericha, partnerství s Vladimírem Menšíkem i manželství s Radkem Brzobohatým. Průvodcem jejího vyprávění je Jiří Janoušek – legendární redaktor Mladého světa a autor knihy Jan Werich za oponou.

(Nakladatelství Práh, 224 stran, 399 Kč)

 

🍂 Tomáš Sedláček: DRUHÁ DERIVACE TOUHY: Na prahu digitální teologie

Kniha nadčasově komentuje události, které se během našich životů dotýkaly nás všech. Tomáš Sedláček je však nazírá veskrze jinak, čerstvě: politiku a ekonomii vnímá optikou filosofie, teologie a psychologie, rád hledá náš odraz ve filmech a příbězích, po původu dějů pátrá až v prastarých mýtech, zamýšlí se nad českou velikostí v malé Evropě či západní civilizací a jí prožívanou katarzí.

(Nakladatelství 65. pole, 336 stran, 348 Kč)

 

🍂 Anne Jacobsová: KAVÁRNA U ANDĚLA – OSUDOVÁ LÉTA

Wiesbaden, rok 1951. Kavárnu U Anděla čekají bouřlivé časy. Hned vedle tradiční kavárny rodiny Kochových vzbudí pozornost jeden konkurent se smyslem pro modernost. Zatímco se Hilda Kochová zoufale snaží přesvědčit své rodiče o tom, že je třeba kavárnu modernizovat, je ohrožena i její těžce vydobytá láska. Se štěstím jejích bratrů to není o nic lepší: Wilhelm, obdivovaný ženami, se zaplétá do povrchních milostných hrátek, přičemž jeho srdce touží po ženě, která je pro něho nedosažitelná. A jeho starší bratr August se navíc po svém návratu z ruského válečného zajetí zamiluje do mladé Rusky, aniž tuší, že jeho volba může rozštěpit rodinu…

(Nakladatelství Ikar, 392 stran, 399 Kč)

 

🍂 Olivia Hawker: NA HRANĚ NOCI

Píše se rok 1942. Katolickému mnichovi Antonu Starzmannovi se obrátí svět naruby, když nacisté z jeho školy odvlečou děti, o které se s láskou staral. Pronásledován výčitkami, že proti zlu nijak ne­zakročil, odpoví na poněkud nevšední inzerát ovdovělé Elizabeth Herterové, která shání muže, který by jí v těžké době pomohl s péčí o tři potomky. Anton to vnímá jako dobrý skutek, kterým by alespoň částečně odčinil hříchy minulosti. Zatímco se sžívá s novou rolí otce a manžela a zápasí s nedostatkem prostředků k zaopatření rodiny, připojí se k odboji. Tím však vystavuje smrtelnému nebezpečí nejen sebe, ale také svou rodinu…

(Nakladatelství Ikar, 352 stran, 399 Kč)

 

🍂 Colin Rushton: SABOTÉR Z OSVĚTIMI

Na osudu mladého vojáka Arthura Dodda dokumentuje kniha nepříliš známou historii britských válečných zajatců v Osvětimi. Arthur padl do zajetí roku 1943 a v táboře strávil téměř dva roky. Po válce se pokoušel mluvit o  svých zážitcích, ale dlouho pro něj bylo velmi obtížné popsat to, co viděl. Ve svém vyprávění líčí nejen krutosti, jichž se nacisté dopouštěli na vězních, ale zachycuje i náladu mezi zajatci, kteří se pokoušeli proti Němcům vést skrytý odboj.

(Nakladatelství Brána, 256 stran, 299 Kč)

 

🍂 Zdeněk Pohlreich: SUPER JEDNODUŠE

Pár obyčejných surovin. Jednoduchý postup a na stole super jídlo. O nic jiného v této kuchařce nejde. Žádná nukleární věda a žádné složitosti. Připravit si něco k jídlu díky této kuchařce zvládne kdokoliv a jídla, která v ní najdete, odrážejí způsob života, jakým žije spousta z nás. K receptům nebudete potřebovat tisíce ingrediencí ani hromadu nádobí. Omezili jsme se na minimum, aby recepty zvládl bez obtíží úplně každý a výsledek byl přitom vydatný, svěží i tradiční. Uvařit na jedničku se dá totiž i z toho, co seženete v každém supermarketu nebo ve večerce za rohem. Pokud si čas od času kladete otázku „Co zas budu dnes vařit?“, tady je odpověď s řadou nápadů a tipů, které zvládnete stejně hravě jako skládačku z Lega. Super jídlo se dá totiž připravit i super jednoduše.

(Nakladatelství Sevruga, 192 stran, 459 Kč)

 

🍂 Iveta Fabešová: VŠE SLADKÉ

V nové kuchařce Ivety Fabešové najdete recepty na dezerty, které tvoří základy cukrařiny. Od naprosto jednoduchých až po ty, co vyžadují kus umu. Všechny jsou ale volené tak, abyste je zvládli v pohodlí vašich domácích kuchyní. Iveta sepsala recepty, ze kterých si vybere každý. Od malých koláčů z lineckého těsta přes věnečky, sušenky, rolády a velké koláče pro celou rodinu až po závěrečnou kapitolu s dorty pro ty, kdo mají čas si hrát. Snahou knihy je přinést do vašich domácností kus poctivé cukrařiny, která pracuje s kvalitními ingrediencemi a postupy a chápe, že vše potřebuje svůj čas.

(Nakladatelství Sevruga, 216 stran, 499 Kč)

 

🍂 Jiří Žáček: NŮŠE PLNÁ POHÁDEK POSKLÁDANÝCH DO ŘÁDEK

Nová kniha lidových i jiných pohádek ve verších potěší malé čtenáře nejen pohádkovými příběhy, ale také jim ukáže, jak líbezná, důvěrná, vtipná a krásná je jejich mateřština, jak umí zpívat. Zázračnou moc pohádek a jejich lidový výraz neopakovatelně vystihla svými obratnými a barevně poutavými ilustracemi Veronika Balcarová.

(Nakladatelství Šulc-Švarc, 140 stran, 349 Kč)

 

🍂 J. Endrýs, S. Havelka, K. Ladislav, H. a J. Lamkovi, J. Poborák, L. Štíplová, J. Němeček: VĚHLASNÉ PŘÍBĚHY ČTYŘLÍSTKU

Další díl z oblíbené edice velkých komiksových knih Čtyřlístku. Věhlasné příběhy Čtyřlístku jsou již devatenáctým dílem v řadě. Obsahují příběhy z čísel 345 až 362 z roku 2003.

(Nakladatelství Čtyřlístek, 192 stran, 450 Kč)

 

 

 

Více informací o Knihománii a jednotlivých titulech najdete na webových stránkách www.knihomanie.cz.

 

 

∼ ∼ ∼ 

 

Foto: kulturní PR agentura 2media

 

Pro další články, recenze a soutěže o knižní novinky navštivte FB stránky Literární klenoty Jarmily Vandové.

SOUTĚŽ

Most Popular

To Top