Tip na knihu

Knihy Jaroslava Foglara vyjdou v novém kabátě!

Právě v těchto dnech vydává nakladatelství Albatros ve spolupráci se Skautskou nadací Jaroslava Foglara první svazek z díla tohoto slavného autora. Docela nový kabát tak získá oblíbená kniha Hoši od Bobří řeky, kterou poprvé v historii Foglarových děl ilustrovala žena, mladá česká výtvarnice Ester Kuchynková. A tím to zdaleka nekončí! V průběhu nejbližších let se nakladatelství Albatros spolu se Skautskou nadací Jaroslava Foglara chystá postupně vydat i několik dalších knih tohoto legendárního spisovatele.

 

Všechny zásadní knihy Jaroslava Foglara vyjdou ve zcela novém kabátě, nadále však jejich pojetí bude respektovat nepsaná pravidla Jestřábova kánonu. Rozsáhlé foglarovské universum tak získá novou tvář se starým dobrým charakterem. Už v měsíci listopadu se tak milovníci foglarovek budou moci pokochat knihou Chata v Jezerní kotlině s ilustracemi od Pavla Čecha.

 

„S nápadem oslovit pro každou z připravovaných knih jiného ilustrátora přišla Skautská nadace Jaroslava Foglara, která je nám ve vydávání Foglarova díla partnerem. Nám se ten nápad zalíbil a milerádi jsme na něj přistoupili. Vybíráme výtvarníky, kteří mají k Foglarovi vztah a lze o nich říct, že minimálně část jejich tvorby má komiksový charakter. Rádi bychom, aby ilustrace k novým foglarovkám byly dynamické a tvořily tak protiváhu spíše popisným starším ilustracím. Proto jsme se rozhodli lovit v komiksových vodách,“ říká o tomto novátorském počinu Petr Eliáš, šéfredaktor nakladatelství Albatros.

 

Jak již bylo uvedeno, jako první se v novém provedení představí mezi čtenáři velmi oblíbená kniha Hoši od Bobří řeky. Ta je takovým milým i dobrodružným příběhem o skautských výpravách, plnění bobříků i o ryzím přátelství.

 

„Vedoucí Rikitan dá dohromady partu dvanácti chlapců a utvoří oddané bratrstvo. Každý z nich je jiný, ale všichni se navzájem skvěle doplňují. Rikitan pro chlapce vymýšlí zábavné hry, aby je vedl k čestnosti, fyzické síle i moudrosti. Společně si zamilovávají přírodu a podle zálesáka Roye loví bobříky. Stávají se tak věrnými kamarády, kteří spolu zažívají nezapomenutelná dobrodružství.“

 

Právě vztah k přírodě a také jednoho člověka k druhému, to je zásadní téma díla Jaroslava Foglara (6. července 1907 – 23. ledna 1999) – spisovatele a také šéfredaktora časopisů Mladý hlasatel, Junák a Vpřed, který se zároveň stal významnou osobností českého skautingu. Své zkušenosti, nápady a programové tipy přitom nabízel ostatním právě prostřednictvím časopisů a později knih na pomezí příběhu a metodické příručky, jako byly Kronika Ztracené stopy či Náš oddíl.

Docela první povídka vyšla Jaroslavu Foglarovi ve Skautu Junáku už v prosinci roku 1923 a jmenovala se Vítězství. O deset let později publikoval ve stejném časopise na pokračování román Boj o první místo. V rychlém sledu pak následovali Hoši od Bobří řeky, Přístav volá a dvě desítky dalších. Tato díla se pak spolu s mnoha povídkami a komiksy v čele s Rychlými šípy stala nejpodstatnější četbou hned pro několik generací mladých lidí.

 

Také v dnešní době je třeba mladé přivést k opravdu hodnotné literatuře, pomocí které mohou objevovat krásy přírody i vzácnost přátelství. A právě k takové literatuře patří i nesmrtelné dílo Jaroslava Foglara.

„Přátelství – to nejcennější, co člověk může získat.“

 

∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼

 

(Foto: nakladatelství Albatros)

 

Pro další články, recenze a soutěže o knižní novinky navštivte FB stránky DigiTimes.cz.

SOUTĚŽ

Most Popular

To Top