Literární akce

Oslavte Světový (tý)den knihy s tou, která vám sluší!

Od 23. do 29. dubna společně oslavíme Světový (tý)den knihy a autorských práv. Do oblíbené kampaně se zažitým titulem Kniha ti sluší se zapojí celá řada spisovatelů i nakladatelů napříč knihkupectvími a knihovnami.

 

I letošní ročník  osvětové kampaně Svazu českých knihkupců a nakladatelů Kniha ti sluší podporuje více než kdy jindy českou knižní kulturu. Jedním z letošních témat kampaně je pak ochrana autorských práv. To vám pomůže odpovědět na celou řadu zapeklitých otázek. „Kolik let po smrti autora je jeho dílo chráněno? Lze jakoukoli knihu, jejíž kopie je volně dostupná na internetu, opravdu legálně a bezplatně stáhnout?“ To vše se dozvíte v rámci letošní knižní kampaně.

 

Vedle bohatého programu, v jehož rámci se dozvíte zase něco nového, je pro vás připraven také milý dárek v podobě slevového kupónu na knihy, který bude během trvání kampaně uplatnitelný ve všech spřízněných knihkupectvích. Svaz českých knihkupců a nakladatelů připravil mimo jiné i soutěž pro třídní kolektivy ze základních škol s názvem Objevte v okolí to nejlepší knihkupectví. Výherci této soutěže se mohou těšit na knižní ceny i příspěvek do třídního fondu. Soutěž přitom bude vyhlášena za účasti oblíbených dětských spisovatelů – Jany Klimentové, Hynka Klimka a Tomáše Němečka –  dne 23. dubna od 10.00 v Paláci knih Luxor.

 

Tváří letošního ročníku kampaně Kniha ti sluší se stal (nejen) mezi mladými velmi oblíbený youtuber Kovy. Co pro něj znamená čtení a jakou knihu si právě oblíbil?

Kniha ti sluší 2018 – Kovy

Co pro Kovyho znamená čtení? A jakou knihu má právě rozečtenou? Dozvíte se ve videu. Kniha ti sluší 2018 začíná již v pondělí 23. dubna!

Posted by Kniha ti sluší on Tuesday, 17 April 2018

Youtuber Kovy se stal tváří letošního ročníku mimo jiné také proto, že mu před časem vyšla kniha, která mezi čtenáři sklidila velký úspěch. Čtení a knihy jsou mu blízké odmala, jelikož v podstatě vyrůstal v knihkupectví, kde pracovala jeho maminka: „Už od dětství mě knihy fascinují, protože je beru jako portál do nového světa a jsem si jistý, že mi neuvěřitelně pomohly s rozvíjením fantazie, kterou dnes pravidelně vybíjím ve svých videích. Čtení je pro mě cestou úniku z reality, rozvíjení osobnosti, vzdělávání se nebo jednoduchým odreagováním,“ říká nadšeně o svém vztahu ke knihám.

Pokud si chcete doplnit domácí knihovnu, v týdnu od 23. do 29. dubna bude možné v knihkupectvích zapojených do kampaně uplatnit dárkový kupón s 15% slevou na knihy. Ten jste si mohli vystřihnout ve vybraných periodikách, nebo nyní volně stáhnout na webových stránkách kampaně.

 

V rámci kampaně Kniha ti sluší můžete již v těchto dnech navštívit autogramiády, besedy a další knižní akce, které probíhají po celé České republice. Jejich seznam najdete opět na webových stránkách kampaně. Zde se můžete podívat alespoň na malou ochutnávku:

 

24. 4. od 17:00 – Městská knihovna Jablonec nad Nisou, Dolní náměstí 1.

Autor knihy Jmenuju se Tomáš, Ota Kars, přiblíží skutečný život Tomáše Holého, který by se 17. března tohoto roku dožil padesáti let.

 

24. 4. od 16:00 – Palác knih Luxor Praha, Václavské náměstí.

Křest nové knihy Martina Fendrycha Šaman.

 

24. 4. od 18:00 – sál Knihovny Petra Bezruče v Opavě

Jaroslav Achab Heidler, divadelní herec, překladatel, fotograf, regionální politik a bývalý ředitel Činoherního studia v Ústí nad Labem vás provede liturgickým židovským rokem.

 

25. 4. od 17:00 – Knihy Dobrovský Brno, Joštova 6

Beseda a autogramiáda Karla Kostky Cubeca. Řeč bude nejen o nové knize Tomáš Baťa a baťovské školství.

 

25. 4. od 17:00 – Palác knih Luxor Praha, Václavské náměstí.

Autogramiáda a beseda s Erikem Taberym, novinářem, dlouholetým šéfredaktorem týdeníku Respekt a autorem oceněným cenou Magnesia Litera za knihu Opuštěná společnost.

 

25. 4. od 17:00 – Knihovna BBB Uherské Hradiště, Velehradská 714

Beseda a autorské čtení s Alenou Mornštajnovou, autorkou Slepé mapy, Hany a Hotýlku.

 

27. 4. od 18:00 – Klub Prostor Telč, Jihlavská 77

Setkání s Jiřím Dědečkem – autorské čtení, příjemná muzika a možná i něco navíc.

∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼

 

(Foto a video: mediální agentura 2media, Kniha ti sluší, nakladatelství Mladá fronta)

 

Pro další články, recenze a soutěže o knižní novinky navštivte FB stránky DigiTimes.cz.

SOUTĚŽ

Most Popular

To Top