Kouzlo Vánoc

Knižní novinky pod stromeček II. – pro malé i velké čtenáře

Vánoce se pomalu blíží a řada z nás si láme hlavu nad tím, čím podarovat naše nejbližší. Pokud chcete pod stromeček darovat svět plný fantazie i vzdělání, vsaďte na knihu. Jestliže jste si tu pravou nevybrali v předchozím článku Knižní novinky pod stromeček I., třeba si ji vyberete na našem dnešním literárním výletě.

Titul: Zasněžená červenka

Autor: Marry Kellyová

Nakladatelství: Albatros Media

Příběh se šťastným koncem, který se skutečně stal! Evan s Hanou najdou ve sněhu promrzlou červenku. Chytila se do pasti a nemůže se hýbat. Hned zavolají na pomoc zvířecí záchranáře. Podaří se jim ptáčka vyprostit včas? Stále totiž velmi hustě chumelí a sněhu přibývá… Krásný příběh o lidech s dobrým srdcem, kteří pomáhají zachraňovat zvířátka. (Kniha je určena dětem od 7 let.)

(128 stran, cena 149 Kč)

 

Titul: Zachráněné Vánoce

Autor: Lenka Rožnovská

Nakladatelství: Albatros Media

Malý František se na Štědrý den vydá pro betlémské světlo. Cestou potká pana Dobrejšku, kterému někdo ukradl kytici, kterou chtěl věnovat svojí ženě. Františka hned napadne, jak by mohl panu Dobrejškovi pomoct, aby starý pán neztratil o Vánocích víru v dobré lidi… A protože jsou Vánoce, určitě všechno dobře dopadne! (Kniha je určena dětem od 5 let.)

(64 stran, cena 229 Kč)

 

Titul: Bětka a Vojtíšek – Jak se těšili na Ježíška

Autor: Anna Burdová

Nakladatelství: Albatros Media

Bětka a Vojtíšek se nemohou dočkat. Brzy začnou Vánoce! Vojtíšek má ale velkou starost. Nebude Ježíškovi vadit, že mu dopis s prosbou o dárky nenapsal sám? A kdo je tajemná Barbora, která se ohání metličkou? Mikuláše, čerta a anděla už znají, ale letos trošičku zlobili. Bude lepší pojistit se a sestrojit na čerta past. Bětka zase dumá nad tím, jak dopadne Štědrý den, který budou trávit u tety v Jilemnici. Co když je tam Ježíšek nenajde? (Kniha je určena dětem od 4 let.)

(96 stran, cena 229 Kč)

 

Titul: Medvídek Pú – Rok plný svátků

Autor: kolektiv

Nakladatelství: Albatros Media

Medvídek Pú rád slaví svátky se svými kamarády. Vždycky přitom zažije nějaké nečekané dobrodružství. Ve Stokorcovém lese však neslaví jen apríla, ale také Valentýna, Velikonoce a hlavně Vánoce, ke kterým patří pohoda a spousta krásných dárečků. (Kniha je určena dětem od 5 let.)

(192 stran, cena 349 Kč)

 

Titul: Disney Zlatá klasika

Autor: Carl Barks, Walt Disney

Nakladatelství: Albatros Media

Disneyho Kačerov je naprosto unikátní svět sám pro sebe a každý autor přispěl svým způsobem k jeho rozvoji. Nejvíce však Carl Barks, tvůrce strýčka Skrblíka, Gusty, Šikuly, Rafanů a dalších oblíbených postaviček. Jediná kniha nedokáže zachytit pestrost jeho tvorby, proto je tento díl Zlaté klasiky zaměřen na automobily v Kačerově – Barksovu srdeční záležitost.Carl Barks rád karikoval současné události. Auta jsou vděčné téma, vnější symbol společenského statusu. Výběr automobilů kačerovských obyvatel také napovídá mnohé o jejich osobnosti. Auta byla Barksovou vášní, proto můžeme v knize obdivovat bohatost technických detailů a rozmanitost veškerých dopravních prostředků. (Kniha je určena dětem od 7 let.)

(184 stran, cena 349 Kč)

 

Titul: Zpíváme s pohádkou

Autor: Josef Krček

Nakladatelství: Albatros Media

Pět klasických oblíbených pohádek doprovázejí písničky vynikajícího hudebníka a skladatele Josefa Krčka. Zhudebněné texty odlehčují a příjemně posouvají děj. Jedna pohádka je veršovaná, dvě jsou dokonce zpracované jako divadelní hry! Děti si tak mohou třeba Ptáka Ohniváka nastudovat a uvést jako představení. Pohádky zkrátka ještě nikdy nebyly zábavnější! (Kniha je určena dětem od 7 let.)

(120 stran, cena 299 Kč)

 

Titul: Cestovatel časem – Vynálezy

Autor: Oldřich Růžička, Silvie Sanža

Nakladatelství: Albatros Media

Začneme v roce 3500 před naším letopočtem, abychom si řekli něco o klínovém písmu a vynálezu papíru, kola nebo počítadla. Vynálezů, které dnes vypadají samozřejmě, ale v době, kdy vznikly, bylo k jejich objevu třeba větší fantazie, než k vývoji dnešních technických vymožeností. Skončíme u moderních technologií, tabletů a supermoderních letadel. Spolu s Albertem procestujeme časem všechna významná století, v nichž se něco důležitého vynalézalo a o každém vynálezů si řekneme to nejdůležitější. (Kniha je určena dětem od 6 let.)

(40 stran, cena 199 Kč)

 

Titul: Anna ze Zeleného domu

Autor: Lucy Maud Montgomeryová

Nakladatelství: Albatros Media

Nejslavnější kanadská kniha (nejen) pro děti, přeložená do více než čtyřiceti jazyků, převedená na filmové plátno i na divadelní prkna, kterou čtenáři po celém světě milují už více než sto let, to je Anna ze Zeleného domu. A čím že si rusovláska Anna čtenáře získala? Především svou bezprostředností, obrovskou fantazií, laskavým srdcem, ale hlavně nezdolným optimismem, se kterým zdolává všechny nezdary. (Kniha je určena dětem od 9 let.)

(368 stran, cena 299 Kč)

 

Titul: Nevinná lavina

Autor: Ivona Březinová

Nakladatelství: Albatros Media

Mariana, Jonáš, Tim, Hardy a dvojčata Alfa a Beta se sjíždějí do Krkonoš, aby strávili příjemný týden na lyžích. Hned první den se vydají na běžkách na Výrovku, kde má být většina party ubytovaná. Krátká cesta se změní v nečekané drama prudkým zvratem slunečného počasí v hustou sněhovou vánici. Stmívá se a chata je v nedohlednu – šestice je donucena přečkat mrazivou noc venku. Přežije Gang odvážných, když na horách navíc hrozí laviny? (Kniha je určena dětem od 10 let.)

(112 stran, cena 229 Kč)

 

Titul: Poklad ve Zlatém údolí

Autor: Gabriel Ferry

Nakladatelství: Albatros Media

Klasický dobrodružný román začíná na španělském pobřeží zákeřnou vraždou a pokračuje v prériích Mexika, kde se osudově střetávají hrdinové i darebáci spletitého příběhu o zradě a nenávisti, ale i o velkém přátelství a neskonalé odvaze. Francouzský spisovatel Gabriel Ferry napsal jedinečný indiánský příběh, který se stal inspirací pro celé generace dalších autorů dobrodružné literatury a významně ovlivnil například Karla Maye. (Kniha je určena dětem od 9 let.)

(280 stran, cena 269 Kč)

 

Titul: Tajemství rudolfínské Prahy

Autor: Jiří Martínek

Nakladatelství: Albatros Media

Jak vypadala Praha před více než 400 lety, v době vlády Rudolfa II.? Která místa mají spojitost s tímto panovníkem a co je pravdy na pověstech z té doby? Víte, kdo dal postavit letohrádky Belveder a Hvězda? Kde se v Praze konala první pitva? Jak to bylo ve skutečnosti s úmrtím Tychona Brahe? Navštivte s námi tajuplná místa rudolfínské Prahy a dozvíte se to! (Kniha je určena dětem od 10 let.)

(72 stran, cena 229 Kč)

 

Titul: Saturnin se vrací

Autor: Miroslav Macek

Nakladatelství: Albatros Media

Nevypočitatelný sluha Saturnin je zpět! A s ním i další oblíbení hrdinové – laskavý dědeček s novým psím kamarádem Neronem, nesnesitelná teta Kateřina a její poučná přísloví, rozmazlený Milouš i filozofující doktor Vlach. Jaká překvapení si pro všechny připravil Saturnin tentokrát? A co na to podnikavý strýc František, nový manžel tety Kateřiny? Zažijte další nepředvídatelné léto u dědečka!

(232 stran, cena 299 Kč)

 

Titul: Zase zoufalé ženy dělají zoufalé věci

Autor: Halina Pawlowská

Nakladatelství: Albatros Media

Já Václava milovala! Vůbec jsem si neuměla představit, že bych chodila s někým jiným, a kdybych byla jen trochu víc religiózně vychovaná, tak bych každý večer zvedla hlavu k nebi a děkovala bych Bohu, že mi seslal tak dokonalého muže. Dokonalý byl proto, že vůbec existoval! Že byl zdravý, měřil víc než metr osmdesát, měl vlasy, měl zuby, nešišlal a chtěl mě! To bylo nejdůležitější – chtěl mě! Kdyby slintal, bylo by mi to nakonec asi fuk… i když …

(Kniha recenzována přímo na stránkách DigiTimes: Zase zoufalé ženy dělají zoufalé věci – vyšla 30. kniha Haliny Pawlowské!)

(208 stran, cena 269 Kč)

 

Titul: Ulice zlodějů

Autor: Mathias Énard

Nakladatelství: Albatros Media

Chudoba, nesvoboda a touha žít se ostře střetávají s příkazy a zákazy radikálního výkladu víry. Marocký chlapec Lachdar, jehož rodina pro nevhodné chování zavrhla, se ocitá sám v ulicích Barcelony. Skrývá se před radikálními muslimy a brzy i před policií, ze strachu, že bude obviněn z vraždy. Nezdolně bojuje s deziluzí, upíná se k představám, které nedokáže naplnit. Jedinou jistotou už jsou pro něho jen sny, láska a četba detektivek.

(344 stran, cena 349 Kč)

Titul: O konečnosti

Autor: Günter Grass

Nakladatelství: Atlantis

Poslední kniha, kterou Günter Grass dopsal a sám ještě připravil do tisku, vyšla několik měsíců po jeho smrti a je vskutku důstojným „kšaftem“ — loučením se světem, s literaturou, a především se životem. Není to žádný literární testament, v němž by autor odkazoval potomstvu moudrosti a rady k následování, ani bilance, v níž by účetnicky sčítal zisky a ztráty života, o němž ostatně ví, že jej — i když mu kukačka opakovaně slibuje léta — už může počítat spíš na měsíce. Tato kniha je hlavně výpovědí o prožívané přítomnosti — o závěrečné fázi života, v níž člověk, navzdory všem deficitům staroby, stále ještě plně prožívá vše kolem sebe, ba uvědomuje si a vnímá i věci drobné a nenápadné zvlášť ostře právě proto, že se mu u nich neodbytně vnucuje přídomek „poslední“. Tyto pozdní zážitky a úvahy se odvíjejí v desítkách krátkých textů prozaických i básnických, v nichž se střídají nejrůznější, často groteskně zcizené náměty a nápady osobní, literární i politické (včetně „mámy“ Merkelové), které však při pozornějším čtení vytvářejí rafinovaně propojenou motivickou síť a celostnou kompozici. Základní polohou tohoto loučení není sentimentální nářek, nýbrž originální spojení elegičnosti s humorem — někdy dost černým — a sebeironií, ale také mužná vyrovnanost tváří v tvář neodvratné „konečnosti“. Integrální součástí knihy jsou autorovy vlastní, s texty podstatně související, ne pouze ilustrující grafiky jako další doklad toho, že projev slovesný a výtvarný představovaly u Güntera Grasse dvě rovnomocné složky jeho umělecké osobnosti.

(178 stran, cena 242 Kč)

 

Titul: Nebe, na němž nesvítily hvězdy

Autor: Rainer M. Schröder

Nakladatelství: Knižní klub

Alija Bet je hebrejské kódové označení pro ilegálně organizované přistěhovalectví do britské mandátní oblasti Palestina. Pro Leah a Janneka svitla na obzoru naděje – oba jsou z rodiny jediní, kdo přežili koncentrační tábory, a nyní, v roce 1946, se stále ještě hluboce traumatizovaní potulují jako živé mrtvoly rozbombardovaným Mnichovem. Doslechli se o nebezpečné plavbě na přeplněných vracích parníků, o mnoha utopených nebo v britských sběrných táborech internovaných uprchlících, o neustálých bojích s arabskými obyvateli – ale nemají jinou možnost. A tak se oba vydávají jako ilegální běženci na cestu přes Středozemní moře s nadějí na novou vlast.

(448 stran, cena 399 Kč)

 

Titul: Můj bratr mesiáš

Autor: Martin Vopěnka

Nakladatelství: Mladá fronta

Praha roku 2096 v období klimatické katastrofy. Střední Evropu sužuje dlouholeté sucho, Vltava téměř vyschla, město je zaplaveno uprchlíky z jihu. Tehdy se v Holešovicích narodí Eli, budoucí prorok a mesiáš. O několik let později jeho bratr Marek vede malou skupinu Eliho následovníků. Sucho a horko mezitím vystřídala nová doba ledová způsobená lidským zásahem ve stratosféře, střední Evropa je téměř neobyvatelná, jih chladný a deštivý, nerodí se děti. Dočká se lidstvo záchrany skrze učení dávno mrtvého, umučeného Eliho a život jeho bratra? Román českého spisovatele a vizionáře Martina Vopěnky, který vyšel v první polovině letošního roku a zaznamenal velmi příznivé ohlasy, uvěřitelně a s citem pro psychologii postav ukazuje, kolik bolesti, lásky, nenávisti, pochybností i naděje by mohlo přinést zrození někoho, kdo by v lidských dějinách hrál stejnou roli jako kdysi Ježíš.

(Kniha recenzována přímo na stránkách DigiTimes: Vizionářský román Martina Vopěnky Můj bratr mesiáš – vážná zpráva pro moderní svět)

(272 stran, cena 279 Kč)

∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼

Zaujala vás některá z uvedených knih jako vhodný dárek pod stromeček? Budeme rádi, když nám o tom napíšete na náš Facebook, kde si rovněž můžete zasoutěžit o další knižní dárky pro vaše blízké.

 

SOUTĚŽ

Most Popular

To Top