Tip na knihu

Vychází 130 let stará a dosud nepublikovaná pohádka Marka Twaina!

Nakladatelství Euromedia vydává už zítra, tedy 13.10., zapomenutou pohádku světoznámého vypravěče Marka Twaina, která na své vydání musela čekat dlouhých 130 let. Tehdy vznikla v Paříži, jmenuje se Ztracený princ Margarín a jejím ústředním tématem je dobrodružství malého chlapce Johnnyho, který rozumí řeči zvířat a nebojí se postavit ani samotnému králi. Vydání této časem zaprášené pohádky Marka Twaina je právem považováno za literární událost roku pro celý svět!

„Jednoho večera, ve vzdálených 80. letech 19. století, se zrodil pohádkový příběh, který na své objevení čekal více než celé století. Tehdy, v jednom pařížském hotelu, si Mark Twain povídal se svými dcerami, když ho vyzvaly k vyprávění pohádky. A tak dnes již světoznámý autor sáhl po jednom z obrázkových magazínů, které měl po ruce, a nechal se inspirovat k příběhu o chudém a odvážném chlapci Johnnym, který rozumí řeči zvířat a nebojí se postavit samotnému králi. Příběh však zůstal nedopsán a ukrytý v archivu přečkal desítky let – až donedávna, kdy byl Twainův šestnáctistránkový rukopis objeven v jeho pozůstalosti. Nadaný tvůrce dětských příběhů Philip Stead se ho ujal a tvůrčím způsobem a s respektem k jeho tvůrci příběh dovyprávěl do pohádkového konce.“

Tato půvabná pohádka jistě okouzlí všechny čtenáře, kteří našli zalíbení v klasických dětských knihách, kterým vévodí například slavné Letopisy Narnie. Podmanivost Twainova pohádkového příběhu navíc bravurně dokreslují ilustrace oceňované výtvarnice Erin Steadové. Té se totiž skvěle podařilo s precizností a citem vykreslit osobnost jednotlivých literárních hrdinů.

Protože se blíží Vánoce, je tato nádherná knížka milým dárkem pro všechny děti od 6 let. Svým kouzlem si ale jistě podmaní i dospěláky s dětskou duší. Třeba spolu s touto knihou podlehnou kouzlu Twainova spisovatelského talentu a přijdou na chuť i dalším jeho knihám, o kterých mimo jiné vypráví následující řádky:

Mark Twain (1835–1910)

Americký povídkář, romanopisec, humorista, vlastním jménem Samuel Langhorne Clemens. Ve 13 letech začal pracovat jako sazečský učeň v místním časopise v americkém městě Hannibal v Missouri – jeho cesta k literatuře tak vedla přes žurnalistiku. Do města Hannibal později zasadil i své nejznámější příběhy Dobrodružství Toma Sawyera a Dobrodružství Huckleberryho Finna. Ve dvaadvaceti letech se vyučil lodivodem parníku na řece Mississippi, zde získal své pozdější jméno Mark Twain. Při pobývání na Divokém západě USA přispíval humornými zprávami a povídkami do nevadských časopisů, posléze své působení rozšířil o tisk v San Franciscu a později do velkých deníků v New Yorku. Z okruhu humoristických novinářů se postupně propracoval mezi hodnotné a oceňované autory. Jako novinář napsal humornou povídku Pověstný skákavý žabák z okresu Calaveras, která se stala velmi populární a přitáhla k autorovi pozornost. Dobře přijaty byly také cestopisy.

(Twain, Mark: Ztracený princ Margarín. Vychází 13. 10., cena 299 Kč, str. 152, nakl. značka Pikola.)

∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼

Pro další články, recenze a soutěže o knižní novinky navštivte FB stránky DigiTimes.cz.

SOUTĚŽ

Most Popular

To Top