Tip na knihu

Zábavný kurátor Alistair Hicks – na procházce světem současného umění

Pokud tápete ve světě současného umění, vezměte si s sebou na procházku právě vycházející knihu Průvodce světem současného umění. Tohoto bohatě ilustrovaného průvodce dal pro všechny tápající dohromady Alistair Hicks – historik umění a kurátor se zaměřením na současné umění. S ním už se v galerii neztratíte.

Průvodcem světem současného umění přichází na knižní trh nakladatelství Kniha Zlín. Jeho autor Alistair Hicks si klade za cíl pomoci čtenáři lépe se vyznat ve světě současného umění – jak se dívat na umění, jak myslet a najít si vlastní vkus. Úmyslně tak zabraňuje nepovolané moci kurátorů, kritiků a obchodníků v určování vkusu ostatních.

Sám Alistair Hicks posledních dvacet let působí jako konzultant Deutsche Bank, která patří k největším sběratelům děl současných umělců z celého světa. Svými komentáři a kritikami přispívá do The Financial Times, Apollo Magazine, Spectator, Vogue i The Times. Už s takovou vizitkou je třeba brát jeho Průvodce světem současného umění vážně. Hicks se v něm přitom neomezuje pouze na několik nejznámějších jmen či na „západní“ tvorbu, ale přibližuje čtenářům i méně známé umělce i díla vznikající v Africe, Asii nebo na Blízkém východě.

„Současné umění uvádí do dobového a místního kontextu a při objasňování některých souvislostí se nevyhýbá ani ožehavým tématům, jako je dědictví kolonialismu, migrace, ztráta kořenů, život v éře internetu a nových technologií, globalizace či decentralizace. Výsledkem je pestrá mozaika nejrůznějších přístupů, s jejichž pomocí se umělci snaží reflektovat dnešek a odpovídat na jeho výzvy.“

Jakmile se čtenáři dostane do rukou tato knižní novinka, nemusí se vůbec obávat uměleckého výletu plného suchopárných výkladů. Kniha je velmi čtivá především díky zábavným historkách i osobním postřehům, kterými je proložena. Portréty jednotlivých umělců tak hned jakoby ožívají. Není pak divu, že o této papírové Hicksově cestě světem umění média napsala:

„Hicks nás zve na turné po světě současného umění a zároveň nám nabízí vzrušující doznání samotných umělců i rady zasvěceného odborníka.“ (Art Desk)

„Tato kniha zaujme každého, kdo chce získat přehled o různých trendech ve světě současného umění.“ (Library Journal)

„Hicks se v pohledu na stav současného umění neuchyluje k jedinému hledisku. Raději se ptá řady mezinárodních umělců, a tak se mu daří podat zprávu o jejich společných názorech a zájmech.“ (Art in America)

Průvodce světem současného umění je skvělou knihou pro všechny, kteří si rádi rozšiřují svůj umělecký přehled. To, že je umění důležité pro život, říkal i náš Jan Werich…

„Umění je jako slunce, které se taky nikomu nevtírá. Když zatáhnete záclony a zavřete okenice, tak vám slunce do bytu neleze, jenomže je to vaše chyba, že chcete žít potmě.“

∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼

 

Pro další články, recenze a soutěže o knižní novinky navštivte FB stránky DigiTimes.cz.

SOUTĚŽ

Most Popular

To Top