Sloupky

Mobilní aplikace Západ slunce

Kolikrát když mířím domů ulicemi ustarané Plzně, říkám si, jestli ještě někdo vnímá vůni deště, zádumčivost mraků, vytrvalost slunečních paprsků. Kráčím po ulici, nikam nespěchám a užívám si sepětí s přírodou, která má tu odvahu vejít do šedých ulic i stejně šedých upracovaných dnů. Kdo si dnes ještě všimne, že nad městem se rodí duha? Kdo se dnes ještě dokáže zastavit a jen tak si být? Pro kolik z vás je pohled na západ slunce větší potěchou než pohled na displej mobilního telefonu?

Dojdu na zastávku autobusu a zastavím se. Opřu se o zábradlí a nechám se jako vždy polapit kouzlem okamžiku. Někdo má to štěstí, že dokáže neustále vychutnávat docela obyčejné okamžiky. Jsem za ten dar ráda. Vždycky si na zastávce najdu něco nového, čím se můžu kochat, nad čím mohu přemýšlet. Dívám se kolem sebe a na chvíli zažívám dokonalý pocit neviditelnosti. Nikdo se totiž nedívá mým směrem. Napočítám hned sedm duchem absolutně nepřítomných postav, které svým pohledem hypnotizují displej mobilního telefonu. Někteří do něj ťukají jako o život, jiní rolují snad nejnovější zprávy z Facebooku. Šeří se a slunce pomalu zapadá. Zatraceně chabá konkurence.

Sleduji postavy lidí, kterým se život smrsknul do pár aplikací. Jsem ráda, že nemám chytrý telefon. Jsem ráda, že si chytrost nemusím nosit po kapsách.

Umberto Eco jednou řekl, že lidstvo utíká před tichem, protože není zvyklé být o samotě a v absolutním tichu se svým vlastním já. Hlasitá muzika, televize, počítačové hry, diskotéky, bary, … Řada lidí je vyděšená z ticha, z nudy, z bezbarvých stereotypních okamžiků. Chytré telefony vzaly lidem kus inteligence, nezávislosti a svobody. A slunce se může přetrhnout…

Přijíždí autobus, za chvíli je nacpaný k prasknutí. Zombie, kam se podíváš. Jen já a pár dalších šťastlivců se dívá z okna a sleduje aplikaci Západ slunce, která se spouští pouhým jedním kliknutím.

Tlačítko najdete docela vlevo. Tak klikněte a doufejte, že jste si ho ještě nerozbili.

 

∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼

Máte z dnešní doby stejný pocit? Dokážete ještě za dne snít? Napište mi o tom na mé FB stránky DigiTimes.cz.

SOUTĚŽ

Most Popular

To Top