Literatura

Tom Harper: Tajemství mrtvých

Autorem knihy Tajemství mrtvých z produkce nakladatelství BB art je anglický spisovatel historických románů, vlastním jménem Edwin Thomas.  Píše především romány, které se dají označit jako mysteriózní thrillery. V současné době žije v New Yorku se svou rodinou.

Kniha vypráví napínavý příběh o dávném tajemství. Abby Cormacová strávila deset let tím, že se snažila shánět důkazy proti nejhorším válečným zločincům dneška a pohnala je tak k odpovědnosti. Dlouhá léta se podílí na činnosti mezinárodního soudního tribunálu, jehož úkolem je trestat a odhalovat tyto válečné zločince. A jak to udělala? Hledáním.

Její vysilující práce je plná vypjatých a psychicky náročných momentů. Natolik ji vyčerpá, že se rozhodne přijmout zdánlivě obyčejné klidné úřednické místo, jež jí nabídne Evropská unie v Kosovu. Když svoji práci opouští, věří, že nechává všechno špatné za sebou a soustředí se už jen na to dobré.

Události však dostanou nečekaný spád v okamžiku, kdy Abby přijede na víkend do přepychově zařízené černohorské vily. Otřese s ní však brutální násilný čin. Před jejíma očima je zavražděn její přítel Michael a ona sama pohlédne do očí smrti…

 

Ukázka:

„Abigail Cormacová?“ řekl znovu.

„Já nevím…“

„Nevzpomínáte si…?“

Panika ji zachvátila o něco silněji. Měla bych si vzpomenout? Co bych si měla pamatovat? Je to důležité? Připadala si bezmocná, jako kdyby se její mysl vzpínala proti neviditelným poutům.

„Ne.“

„Na nic?“ zeptal se nedůvěřivě. Tím se její zoufalství jen prohloubilo.

Obličej se vzdálil. Uslyšela zaskřípání židle. Když se objevil znovu, byl níž a dál, jako slunce na obzoru jejího plochého světa.

„Jmenujete se Abigail Cormacová. Pracujete pro ministerstvo zahraničí na dočasném postu při misi EULEX v Kosovu. Byla jste tady na dovolené a dostala jste se do problémů.“

To znělo celkem věrohodně. Jako když sledujete film podle knihy, kterou jste četli. Některé věci jsou vynechané nebo ne úplně správně, jiné se bez zjevného důvodu změnily. Zadívala se na něj.

„Kdo jste?“

„Norris, ze zdejší ambasády. V Podgorici. To je…“

„Hlavní město Černé Hory.“ Ta informace se vynořila zdánlivě odnikud a překvapila ji stejně jako jeho. Jak to vím?

Muž přimhouřil oči. „Takže si vzpomínáte.“

„Ano. Ne. Nevzpomínám…“ Pokrčila rameny a pokusila se mu to vysvětlit. „Některé věci vím. Když říkáte věci jako britská ambasáda, Kosovo nebo dovolená, dávají mi smysl. Rozumím vám. Ale když mi položíte otázku, mám v hlavě prázdno.“

„Prázdno?“

Snažila se přemýšlet. To úsilí ji vyčerpávalo.

„Viděla jsem muže s pistolí,“ řekla opatrně. Zkoušela ta slova jako šaty, o nichž předpokládala, že jí nepadnou.

„Pamatujete se na něj?“

Zavřela oči, aby si znovu vybavila jeho obraz. „Měl modrý oblek. Proběhl dveřmi.“

„Ve vile?“

„Ne. V téhle místnosti.“

Norris se s povzdychem opřel. „To bylo dnes ráno. Dali vám ke dveřím policistu. Slyšel vás vykřiknout a přiběhl se ujistit, že jste v pořádku.“

Policistu? „Já jsem v maléru?“

„Opravdu si nevzpomínáte?“

Přála si, aby to přestal opakovat. Položila hlavu na tuhý polštář. „Povězte mi, co víte.“

Ohlédl se ke dveřím, jako kdyby potřeboval něčí souhlas. Abbyina panika se opět ozvala s větší silou. Je tady ještě někdo?Pokusila se zvednout hlavu, ale nikoho neviděla.

„Byla jste postřelena. Víme jen tolik, že když se k vám dostala policie, ležela jste polomrtvá na zemi. 

Vyděšená a osamělá Abby přísahá, že požene Michaelova vraha k zodpovědnosti za tento krutý čin a rozhodne se přijít na kloub oné záhadné smrti. Když ale při pátrání zkříží cestu jednomu z balkánských gangsterů, pochopí, že její přítel nebyl tím, za koho jej celou dobu považovala. Odhalil totiž tajemství sahající do dávné historie Římské říše…

Klíčem k objasnění záhady je zlatý náhrdelník se starověkým symbolem, který ji daroval, týden před tím než zemřel. Šperk pochází z doby císaře Konstantina Velikého a kdysi sehrál hlavní roli při pokusu o odhalení vraha křesťanského biskupa Alexandra. Vyšetřování tehdy vedl Konstantinův poradce a důvěrný přítel Valerius, průběh tohoto vyšetřování pak tvoří druhou linii thrilleru.

Thriller s historickými motivy, střídavě se odehrávající v současnosti a ve starověku, je napínavým příběhem, který nenechá chladného snad žádného čtenáře. Dle mého názoru je to napínavá a čtivá kniha s poněkud zvláštním a zároveň šokujícím rozuzlením. Kniha slibuje strhující dobrodružství mezi mýty a literaturou dávnou civilizací, a zavádí čtenáře přímo do centra dění odvěkých záhad.


(HARPER, Tom. Tajemství mrtvých. Praha: BB art, 2013, s. 368)

 

SOUTĚŽ

Most Popular

To Top