Recenze

Surrealismus Petry Stré: v písni z jeřabin a jahodových knedlíků

Básnická sbírka Petry Stré s názvem Volavka je surrealistickým odrazem autorčiny duše. Zachycuje doteky přírody, čas dětství, vůni domova a nádech lásky, čistý a ryze objektivní, oproštěný od extravagance nutně vyjadřovaných protichůdných pocitů. Poezie Petry Stré je tajemství skryté v podvědomí, které se na světlo světa dostává po pomalých lehkých krůčcích, ze kterých po cestě opadává náruč slov vonících po medu a po jablkách.

Právě v tom tkví ta síla vzpomínek na domov a dětství. Pokaždé si vybavíme především vůni linoucí se z kuchyně, kouzlo domácích prací a vtíravé paže zimy čekající na prahu domu. A přesně v téhle atmosféře se nese i poezie autorky. Každá její báseň je jakoby „upečená“ z vlastního podvědomí, je ještě horká a její písmena zahřívají stránky knihy jak paprsky slunce zkřehlé dlaně. Petra Strá si jakožto autorka mnoha písňových textů pohrává i se slovy svých básní, resp. s jejich dozvuky, které nechává podupávat do rytmu jak slabiky vysypané z košíku plného hub. A právě po houbách, listí, jeřabinách, jablkách a jahodových knedlících voní verše této autorky, jsou akorát vyndané z trouby a lákají k vychutnání. Podobně jako surrealistické verše našich i francouzských básníků z doby vzniku tohoto (nejen) básnického směru popírá Petra Strá jakoukoliv násilnou formu, natož pak vtěsnanou do pravidelných rýmů. Její básně jsou přímým přetavením autorčina podvědomí, které za sebe skládá přesně tolik slov, kolik je zapotřebí. Bez vyumělkování, bez povýšenectví, s nohama ve sněhu a hlavou v oblacích.

Několik dalších hodin

leží s hlavou na polštáři

ten je zimou zmokřelý

a noc je blízko i daleko

konvice na kamnech stojí

sníh padá do hlubokého stínu

Petra Strá má talent na to podělit se se čtenářem o typickou atmosféru svých aktuálních emocí. Stačí pár veršů a jejich posluchači se rázem ocitnou v krajině zimní přírody, s ledovou královnou přímo za zády. Má dar popsat těmi pravými slovy zpěv ptáků, předlouhé otálení zimy na kopcích i třeba takovou rozestlanou postel, rozestlanou stejně jako naše životy… Je surrealistická, a přece plná naturalismu, je odměřená, ale přesto plná silných pocitů směřujících od srdce stejně rychle jak verše na papír.

Postel je bílá

vypraná načechraná sladká

rozházená nahrnutá

k jedné straně

nakousnutá

nechaná

Originalitu veršů podporují především experimentálně, ale výstižně zvolená slovesa, kterými se jí daří mnohem více personifikovat zdánlivě nepříliš živý děj. Pod její rukou ožívá nejen příroda, ale i zdánlivě obyčejné věci bezpečně ukryté za prahem domu.

Neděli zadělala tak

že posbírala mák

a upekla obraz který

pověsila zpátky

na stěnu mezi ostatní

A jak pod její rukou vstává příroda, tak se i naše mysl unáší stezkou ukrytou pod pokornými korunami stromů…

Ráno v teplém kabátě uprostřed ramen vyšívaném

světlém až na zem odchází k lesu

jde po jednonohých stopách lišek

hřibů čirůvek a dalších sousedů a sousedek

Prvního koho potká je děda

v hnědém širokém klobouku

s bílou krempou což není nikdo jiný

než jedlý klouzek kravský

Autorčiny pocity jsou skryty tak trochu mezi řádky a jejich čtenář a pozorovatel si musí jejich odhalení zasloužit. Nesmí chtít všechno „jasně a obnaženě“, musí přistoupit na autorčinu surrealistickou hru a vydat se na cestu do podzámčí, do jejího kouzelného podvědomí.

Pod vybledlým obočím

vyrůstají první květy

otevírají víčka

potřebují vyčistit od písku

kousků větví nějakého listí

vypláchne je první a druhý déšť

Petra Strá ve verších své sbírky po vzoru surrealismu plně osvobozuje vlastní bezbřehou fantazii a neotřelým způsobem nám sděluje své aktuální dojmy, pocity a nálady. Je v dokonalém usebrání a zahleděná ve vlastní introspekci plné neskutečně barevných obrazů. Proto také její poezie voní po jeřabinách, jahodových knedlících, hlohu a dýchá sluncem a jinovatkou na okně domova.

Stojíme spolu na

konci světa

hnědá

jako bys na té zemi spala

vlasy ti narostly

a vlní se

daleko u potoka

roste tam malá vrba

narodí se vám nějaké květy

v řádcích

přes celá záda

i na ramenou

proutěný kříž


(STRÁ, Petra. Volavka. Brno: Host, 2013, s. 100)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

SOUTĚŽ

Most Popular

To Top