Tip na knihu

Velký audioknižní čtvrtek 1. 11. přinese ty nejlepší audio tituly podzimu!

Snad i ti nejzarputilejší milovníci klasických knih nedají dopustit na krásu mluveného slova. Odpočinou si na chvíli od obracení stránek a i jejich oči jim poděkují. Předčítaný příběh si mohou poslechnout třeba po cestě na chalupu nebo do krajiny snů…

 

Pro všechny, kteří rádi dají i audioknihám šanci, je tu už brzy Velký audioknižní čtvrtek, jenž 1. listopadu přinese na pulty knihkupectví exkluzivní kolekci dvanácti pozoruhodných titulů. Najdete mezi nimi klasická díla, aktuální světové bestsellery, čtení pro děti a mládež, ale třeba i inspirativní příběhy našich současníků okořeněné životní moudrostí a notnou dávkou humoru. Všechny audioknihy se přitom představí v podání známých herců, špičkových interpretů, díky nimž bude váš zážitek z poslechu o to silnější.

 

A které jsou tedy ty slavné podzimní audio tituly, které se od 1. listopadu objeví na pultech knihkupectví?

 

HIPÍK

Paulo Coelho; interpret: Martin Pechlát

V částečně autobiografickém románu Hippie se Paulo Coelho vrací do svého mládí, do bouřlivé doby přelomu 60. a 70. let 20. století. Na pozadí hlavní linie vyprávění, líčícího cestu dvou mladých lidí – Paula a Karly – za duchovním poznáním do Nepálu, sledujeme celosvětové hnutí hippies i dramatické události jara roku 1968 ve Francii. Paulo a Karla se setkávají v Amsterodamu, kde Paulo doufá najít nové životní impulzy, nakonec se však nechá přesvědčit a nastoupí s Karlou do autobusu směřujícího do Káthmándú. Dlouhá cesta a nevelký okruh cestujících poskytují autorovi prostor pro líčení dalších událostí i lidských osudů.

 

VĚŠTBA

Chloe Benjaminová; interpret: Tereza Dočkalová

Jaký by byl váš život, kdybyste znali přesné datum své smrti? Je rok 1969 a po čtvrti Lower East Side v New Yorku se rozkřikne, že přicestovala žena s vyjímečnými schopnostmi, která dokáže každému předpovědět den jeho smrti. Pokušení nahlédnout do vlastní budoucnosti neodolají čtyři dospívající sourozenci z rodiny židovských přistěhovalců a vydají se za ní, aby poznaly svůj osud. V průběhu příštího půl století se pak nejmladší Simon dostane k baletu v San Francisku, snílek Klára se stane kouzelnicí balancující mezi realitou a fikcí, Daniel se snaží bojovat s vrtkavostí osudu jako vojenský lékař a nejstarší ze sourozenců, bioložka Varja, se při svých výzkumech pokouší přelstít smrt. Věštba je strhujícím příběhem o moci osudu a volby, o kouzlu vyprávění, podstatě víry a síle rodinných pout.

 

AMERIČTÍ BOHOVÉ

Neil Gaiman; interpret: Kajetán Písařovic

Stín se dostává po třech letech z vězení. Milovaná manželka Laura je po smrti a všechny jeho vyhlídky se rázem smrskly v chladnou prázdnotu. Cestou na pohřeb, v letadle zmítaném bouří, Stína osloví postarší muž jménem Středa a nabídne mu, aby vstoupil do jeho služeb. Stín nejprve odmítne, ale po noční pijatice, krvavé rvačce se Středovým přítelem Mákem Sweeneym a poté, co se stane svědkem několika neuvěřitelných kousků, která nebezpečně připomínají skutečná kouzla, nakonec na Středovu nabídku kývne. A stává se součástí toho nejpodivnějšího poselstva, jaké kdy křižovalo Ameriku. I Nový Svět má své bohy. A ti rozhodně – alespoň prozatím – nejsou mrtví…

 

PĚT AMERICKÝCH PREZIDENTŮ, BABIČKA A JÁ

Eliška Hašková-Coolidge; interpret: Jitka Smutná

Vzpomínky Elišky Haškové Coolidge, významné Češky, která se dokázala prosadit jak ve vrcholném politickém prostředí v USA, tak po revoluci v bývalé vlasti. Líčí v nich idylické dětství v předválečném Československu, drama při poúnorové emigraci, studijní léta a práci v americké administrativě od 60. do 80. Let, a nevyhýbá se ani soukromí. Popisuje radosti i těžkosti, které její rodina prožila v devadesátých letech, a především všechny své aktivity, jejichž prostřednictvím se rozhodla zúročit své zkušenosti a znalosti z vrcholné americké společnosti v českém prostředí a předat nám hodnoty, které pro ni samotnou byly celý život podstatné.

 

JMENUJU SE TOMÁŠ – První skutečný životopis Tomáše Holého

Ota Kars; interpret: Aleš Háma

Tato knížka se snaží stručně zrekonstruovat skutečný příběh života Tomáše Holého, nahlížený různými blízkými lidmi ze všech zásadních období jeho života z rozdílných úhlů. Obsahuje jen ověřená fakta, nikoli pouze zábavné historky, které se mohly odehrát i jinak. Neuvádí samozřejmě ani věci intimní a snaží se, aby Tomášův život nevyzněl jako jedna velká jízda (což zcela určitě nebyl), ale zároveň některé typické příhody a detaily zmiňuje právě proto, aby tento srdečný, upřímný a otevřený kluk a mladý muž byl v této knize skutečným člověkem a Tomášem, nikoliv slavnou hvězdou či neskutečným svatým.

 

PĚTADVACET TISÍC DNŮ VZPOMÍNEK

Martin Rajniš, Magdalena Šebestová; interpret: Jiří Lábus, Jaromír Meduna

Architekt, profesor a autor mnoha odborných publikací M. Rajniš se rozhodl sepsat vzpomínky ze svého života plného cestování, netradičních zvratů, úspěchů i pádů. Jako buřič a provokatér, který si celý život razí svojí cestu, chce čtenáři ukázat, že i člověk, nýmand, kterého málem strčili do pomocné školy, může žít bezvadný život. „Přál bych si, aby se čtenář při mým vyprávění odvázal, začal mluvit slangem a vychutnal si krásně vyslovený český nadávky, který se skví jako pralinka na dortu.“

 

JEZERO

Bianca Bellová; interpret: Lucie Žáčková

Rybářská vesnice někde na konci světa, u jezera, které vysychá a zlověstně vyhrnuje břehy. Muži mají vodku, ženy starosti a děti si škrábou ekzémy. Co má Nami? Nami nemá nic — jen bábu s tlustýma rukama. Nami nemá nic, jen život před sebou: první lásku, o kterou ho připraví ruští vojáci, a pak to všechno další. Raději na to nemyslet.
Ale když život začne na úplném konci světa, možná že skončí na jeho začátku. Tenhle příběh je totiž starý jako lidstvo samo. Je to pouť hrdiny, chlapce, který na cestu vyráží jen s uzlíčkem nervů a kabátem po dědkovi. Musí do světa, aby hledal, a vrátit se domů, aby našel. Musí jezero přeplout, obkroužit a nakonec se potopit na jeho dno pro největší tajemství.

 

BRATRSTVO KŘIŠŤÁLU

Vlastimil Vondruška; interpret: Eva Josefíková

Dobrodružný historický román s detektivní zápletkou pro mládež, ale i pro dospělé. Do Prahy přijíždí z Itálie dvorní alchymista císaře Rudolfa II. Giovanni da Ponte. Jeho dcera Fiorella mu pomáhá v laboratoři, kam však dívky nesmějí. Převléká se proto za učedníka Rafaela. Jejich nový domov je nedaleko Staroměstského rynku, kde Fiorella pozná dva nerozlučné kamarády – Lukáše a Martina. I před nimi se musí vydávat za chlapce, jinak by ji do své party nepřijali. Záhy se s novými přáteli ujímá pátrání po ukradeném stříbře z městské radnice a po nelítostném vrahovi. Sestupují do pražských katakomb, ohrožuje je střelec s kuší i nepřátelská parta kluků. K odhalení zločince je nakonec přivede nejen odvaha a chytrost, ale také Fiorelliny znalosti alchymie.

 

MALÝ MILIARDÁŘ

David Walliams; interpret: Jiří Lábus

Joe je boháč, přesně řečeno nejbohatší dvanáctiletý kluk v celé Británii. Má všechno, nač si vzpomene: vůz formule 1, kino, pět set párů sportovních bot, orangutana jako sluhu. A přece mu něco důležitého chybí: kamarád… Poprosí proto tátu, aby směl chodit (světe, div se!) do docela obyčejné školy, inkognito! Tím rozpoutá sérii bláznivých situací a neuvěřitelných trapasů, na jejímž konci Joe zjišťuje, že peníze a bohatství ke štěstí nestačí.

 

HRANIČÁŘŮV UČEŇ 1 – Rozvaliny Gorlanu

John Flanagan; interpret: Matouš Ruml

První díl fantasy ságy Hraničářův učeň, na jejíž knižní předloze vyrostlo mnoho čtenářů, nás zavádí do tajemstvím opředené země Araluen. Mladík Will si už dlouho přeje absolvovat rytířský výcvik na hradě a stát se zdatným bojovníkem, jakým byl podle legend jeho otec. Na to, aby ho v bojové škole přijali, je však příliš malý. A tak se dostává do učení k záhadnému hraničáři Haltovi, který se umí neviditelně pohybovat. Ten ukáže Willovi, jak se starat o koně a používat zbraně, které si záhy vyzkouší při výpravě za nebezpečnými tvory. Will se přesvědčí o tom, že úloha hraničáře je při obraně království stejně významná jako rytířské umění.

 

PETR PAN

James Barrie; interpreti: Otakar Brousek, ml., Lukáš Hlavica, Antonín Holoubek, Viktorie Hrachovcová, Matěj Převrátil, Barbora Sadílková, Klára Suchá, Antonie Talacková, Antonín Viták

Všechny děti až na jedinou výjimku vyrostou. Tou výjimkou je Petr Pan. Tenhle kouzelný malý vejtaha, který se rozhodl, že se z něj nikdy nestane nudný dospělák, žije na ostrově v Zemi Nezemi. A nežije tu sám! Kromě dalších kluků Ztraceňáků, jsou tu víly a krvežízniví piráti s kapitánem Hákem v čele. Co se ale stane, když Petr Pan do Země Nezemě přivede tři docela obyčejné londýnské děti? A Jaká dobrodružství čekají na malou Wendy, Johna a Míšu, když jednou v noci nepozorovaně uletí rodičům otevřeným oknem? Audioknižní dramatizace klasického příběhu o nesmrtelné dětské duši, která dřímá v každém z nás, a o touhách, prodlévajících kdesi na vzdáleném ostrově věčného úsvitu. Věříte na víly?

 

MÁME RÁDI VÍNO – Úsměvné vyprávění o víně a vinařích

Ivan Kraus, Rudolf Křesťan, Ladislav Špaček; interpreti: Ivan Kraus, Rudolf Křesťan, Ladislav Špaček

Záznam představení z pražského divadla Viola. Na jevišti se sešli hosté, kteří mají rádi víno a umí o něm hezky vyprávět. Mistrům slova – pánům Rudolfu Křesťanovi, Ladislavu Špačkovi a Ivanu Krausovi zdařile sekundují moravští vinaři. Zajímavé a vtipné povídání o víně, čtení autorských textů, poučná vyprávění i veselé příběhy z moravských sklípků i francouzských vinic.

 

 

∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼∼ ∼

 

Zaujala vás některá z uvedených audioknih? Budu ráda, když mi o tom napíšete na FB stránky DigiTimes.cz, kde máte zároveň šanci vyhrát nějakou tu knižní novinku zdarma až do schránky.

 

SOUTĚŽ

Most Popular

To Top