Literární akce

Vypněte televizi i počítač – a čtěte dětem!

Od 1. do 10. června se uskuteční již osmý ročník známé akce Týden čtení dětem, která má rodiče a jejich děti nabádat ke společnému trávení času s knihou namísto televize či internetu. Tento celostátní projekt navíc poprvé získá mezinárodní punc. Díky partnerským organizacím se letošní dosud výhradně český ročník této podpůrné akce zapojí spolu se Slovenskem, Polskem a Maďarskem do mezinárodního projektu Visegrád čte dětem.

 

A tak i vy máte jedinečnou možnost zúčastnit se slavnostní inaugurace, která v pondělí 28. května v hotelu Ambassador Zlatá husa zahájí tento unikátní 8. Týden čtení dětem. Na akci budou přítomni zástupci všech zemí Visegradské čtyřky a velká účast se očekává také z řad rodin, rodinných center, knihoven a škol.

O důležitosti tohoto čtenářsky podpůrného projektu, ale i celého čtení dětem obecně, svědčí i slova Evy Katrušákové, ředitelky společnosti Celé Česko čte dětem:

 

„My, rodiče, míváme často dojem, že bychom svým dětem měli vnímání světa uspíšit, zatraktivnit, otevřít jim všechny možné přístupové cesty. Naše děti však nejvíce potřebují přítomnost druhého člověka, ne toho virtuálního na displeji televize nebo chytrého mobilu, ale živého, moudrého průvodce. Ne vždy si uvědomujeme, jak negativní vliv na dětskou duši má přebytek virtuálních vjemů. Myšlenka čtení dětem je tak univerzální, že není důvod jí vytyčovat hranice.“

 

Nejen děti jistě potěší, že celou akci v hotelu Ambassador bude moderovat oblíbený herec Martin Dejdar. Vystoupí zde i autorka dětských knížek Ivona Březinová či sportovní manželé badmintonista Petr Koukal a biatlonistka Gábina Koukalová. Těšit se můžete také na pozoruhodné zpracování Zahrady od Jiřího Trnky v podání herců známých z oblíbeného pořadu Listování. Chybět nebude ani skvělý hudební doprovod v podání kapely Mirai. Jak rodiče, tak děti se tedy mohou těšit na chvíle zábavy okořeněné zpěvem, hrou, ale předně láskou ke knihám. Každé dítko si navíc z téhle slavnostní inaugurace odnese nějakou tu pěknou knížku z nakladatelství Albatros či Mladá fronta.

 

Součástí tohoto čtenářsky podpůrného týdne pak budou všemožné akce od mezigeneračních aktivit a tvůrčích dílen až po setkání se spisovateli. Cílem teď už mezinárodního projektu tak opět a ještě ve větší míře bude motivovat rodiče k tomu, aby svým dětem předčítali. Jedině takovým přístupem jim totiž mohou přiblížit tak krásný a bohatý svět literatury, který jim televize nebo počítač nikdy nebude umět nahradit. Podpoří tak jejich obrazotvornost, naučí je českému jazyku, rozvinou dětskou slovní zásobu a zkrátka jim ukážou, že právě v knihách se skrývají netušená bohatství života.

Pro děti, které mají rády překvapení je připravena i sladká soutěž s názvem Koláčky štěstí s Nivea. Pravidla jsou jednoduchá. Stačí napsat své dosud tajné knižní přání a poslat spolu se svou adresou do e-mailové schránky organizace Celé Česko čte dětem.

 

„Vylosujeme 30 adres a přání, napíšeme je na papírek a zapečeme do koláčku štěstí. Koláčky rozdáme mezi naše hosty na slavnostní inauguraci 8. Týdne čtení dětem 28. 5. v Praze. Majitelé koláčků pak zašlou obdržené knižní přání na danou adresu,“ vysvětluje organizátorka akce Eva Katrušáková. Jeden z pisatelů bude také pozván na inauguraci do Prahy, kde bude mít možnost se osobně setkat a vyfotit s tou osobností, kterou má nejraději.

 

 

 

 

∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼

(Foto: 2media.cz)

Pro další články, recenze a soutěže o knižní novinky navštivte FB stránky DigiTimes.cz.

SOUTĚŽ

Most Popular

To Top