Tip na knihu

Vychází knižní novinka polsko-izraelského spisovatele Uri Orleva – Domů ze slunečných stepí

Polsko-izraelský spisovatel Uri Orlev, známý především svou knihou Běž, chlapče, běž, která si vysloužila neméně působivé filmové zpracování, vydává novou knihu. Také v ní autor vypráví dobrodružný válečný příběh malého chlapce. Tato zbrusu nová kniha se jmenuje Domů ze slunečných stepí a provede vás stezkou nelehkých osudů, hřejivých tradic i přírodních krás. Tato jemná i dramatická kniha se k nám dostává prostřednictvím nakladatelství Práh a díky překladu Lenky Bukovské.

„Odvážný a statečný je pětiletý Eljuša, hlavní hrdina nové knížky Uri Orleva Domů ze slunečných stepí. Musí opustit milovanou hračku a spolu s ní i život, jaký dosud znal. Začíná Druhá světová válka a jeho rodina na poslední chvíli prchá před německou armádou. Eljuša se spolu s maminkou, dvěma staršími sestrami a malým bratříčkem vydává na pozoruhodnou cestu do Kazachstánu, kde na ně v tamních slunečných stepích čeká nový život. Z Eljuši se postupně stává velký kluk, najde si přátele mezi muslimskými dětmi v malé kazašské vesnici a naučí se postarat o novou domácnost a o svou rodinu. Jeho podnikavá maminka využívá všech svých talentů k tomu, aby děti uživila, za výslužku vyhrává na balalajku na rodinných oslavách v širokém okolí a věhlas a vážnost si získá díky podivuhodné schopnosti číst budoucnost z tarotových karet. Na konci války se děti s maminkou znovu vydávají na cestu, tentokrát míří do nové domoviny – budoucího Státu Izrael.“

V Orlevových knihách lze najít jistou asociaci se životem autora. Uri Orlev se roku 1931 narodil ve Varšavě jako Henryk Orłowski. Za Druhé světové války byl s celou rodinou nuceně přesídlen do varšavského ghetta. Nedlouho po tom, co jeho matku zastřelili nacisté, byl spolu s bratrem deportován do koncentrační tábora v Benger-Belsenu. Tento tábor, ve kterém zemřel i Josef Čapek či Anna Franková, neměl plynové komory, umíralo se zde zimou, podvýživou či na nemoci.

Když válka skončila, emigroval Uri Orlev spolu s bratrem do Palestiny, kde se usadili v jednom z tamějších kibuců. O řadu let později se Uri Orlev setkal se svým otcem, který přežil válku v Sovětském svazu. V roce 1962 se pak odstěhoval do Izraele, kde žije spolu se svou rodinou.

Izraelský spisovatel Uri Orlev je považován především za autora knih pro děti a mládež. Zároveň však napsal celou řadu scénářů pro rozhlasové a televizní pořady. Velice oblíbeným se stal zejména díky své knize Běž, chlapče, běž. Podobně na čtenáře zapůsobila další jeho kniha Ostrov v Ptačí ulici. Uri Orlev je zaslouženým nositelem Ceny Hanse Christiana Andersena z roku 1966. O oblíbenosti Orlevova díla svědčí i fakt, že více než třicet jeho titulů bylo přeloženo do čtyřiceti jazyků po celém světě. On sám pak překládá polskou literaturu do hebrejštiny.

Jednou mi můj psychiatr navrhoval: „Vyprávějte mi po pravdě své zážitky z dětství, přesně tak, jak to tehdy bylo, ale pohledem dospělého muže.“ Řekl jsem mu, že to nedokážu, i když jsem se snažil. Možná bych to dokázal vykřičet nebo zatančit nějakým divokým tancem, ale hovořit o tom nelze. Nedokážu o tom ani psát. Jediný způsob, jak jsem o těch událostech schopný přemýšlet, je očima dítěte, kterým jsem tehdy byl. Tak se mi to tehdy vrylo do paměti. Proto jsem začal psát knihy pro děti a mládež.

(Orlev, Uri: Domů ze slunečných stepí. Nakl. Práh, str. 240, doporučená cena 330 Kč)

Foto: nakladatelství Práh, shekel.com

∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼

Pro další články, recenze a soutěže o knižní novinky navštivte FB stránky DigiTimes.cz.

 

SOUTĚŽ

Most Popular

To Top