Kouzlo Vánoc

Knižní novinky pod stromeček I. – pohádkové příběhy pro nejmenší

Podmanivě zbarvené listí padající nám po cestě pod nohy vystřídají už brzy sněhobílé vločky. Zasněžené Vánoce jsou přáním mnohých z nás. Naše myšlenky už se však začínají upínat i k tomu, co darovat těm nejmenším. Chcete jim dát něco praktického a půvabného zároveň? Věnujte jim knihu. Bude se v ní snoubit krása jazyka i ilustrací, ale také hloubka vzdělání. Sami pak uvidíte, jak se jim rozzáří oči, až jim budete číst nějaký ten pohádkový příběh… A kdo z dospělých by se taky rád nepodíval do kouzelného světa pohádek?

 

Opravdu bohatou nadílku dětských titulů přinášejí ediční listy tradičních českých nakladatelství. A tak vám dnes i já s radostí dopřeji jejich první ochutnávku – třeba se vám nějaký ten dárek zalíbí a potěší vaší ratolest právě o vánočním čase…

 

Titul: Velká kniha českých pohádek

Autor: Pavel Šprut

Nakladatelství: Pikola/Euromedia

Svět víl a kouzelníků, skřítků a vodníků, statečných princů a krásných zakletých princezen, hloupých i prohnaných čertů, venkovských chasníků a lidožravých obrů – tak pestrý a kouzelný je pohádkový svět, který najdete v této knížce. Velký soubor známých i méně známých českých pohádek se před vámi v celé své nádheře a rozmanitosti otevírá díky převyprávění Pavla Šruta a krásným ilustracím Evy Frantové.

(320 stran, cena 349 Kč)

 

Titul: Ztracený princ Margarín

Autor: Mark Twain, Philip Stead

Nakladatelství: Pikola/Euromedia

Jednou večer, bylo to ve vzdálených 80. letech 19. století, se zrodil pohádkový příběh, který na své objevení čekal více než celé století. Tehdy, v jednom pařížském hotelu, si Mark Twain povídal se svými dcerami, když ho vyzvaly k vyprávění pohádky. A tak dnes již světoznámý autor sáhl po jednom z obrázkových magazínů, které měl po ruce, a nechal se inspirovat k příběhu o chudém a odvážném chlapci Johnnym, který rozumí řeči zvířat a nebojí se postavit samotnému králi. Příběh však zůstal nedopsán a ukrytý v archivu přečkal desítky let – až donedávna, kdy rukopis objevil Philip Stead a tvůrčím způsobem a s respektem k jeho autorovi příběh dovyprávěl do pohádkového konce. Knihu doprovázejí nádherné ilustrace oceňované výtvarnice Erin Steadové a knižní vydání znovuobjeveného rukopisu je v Twainově vlasti považováno za literární událost roku. (Kniha je určena dětem od 5 let.)

(152 stran, 299 Kč)

 

Titul: Princ Mamánek

Autor: Jan Budař

Nakladatelství: Albatros Media

Těší se, až se stane králem, jenže ostatní se toho dne obávají. Rozmazlený princ Ludvík Otomar Karel XII. zrozený „Vznešený“ nikdy neopustil království, ženit se nechce, meč držel pouze dřevěný, a navíc se bojí úplně všeho. V den svých osmatřicátých narozenin proto dostane za vyučenou… Druhý den ráno se probudí v obyčejných vesnických šatech uprostřed hlubokého lesa, kde začne jeho nečekané dobrodružství. Dospěje konečně v muže a moudrého panovníka? (Kniha je určena dětem od 9 let.)

(144 stran, 249 Kč)

Titul: Zachrání doktor Proktor Vánoce?

Autor: Jo Nesbø

Nakladatelství: Albatros Media

V celém Norsku vrcholí vánoční přípravy a také v zasněžené Dělové ulici se už všichni těší na Vánoce. Vtom však z rádia zazní zpráva, jež všem vyrazí dech: Veškerá práva k Vánocům koupil jistý chamtivý obchodník a nikdo nesmí Vánoce slavit, pokud nejdřív neutratí slušnou sumičku v jeho obchodních domech. Co ale budou dělat ti, kteří nemají tolik peněz? Nedostanou tudíž některé děti vůbec žádné vánoční dárky? Zvláště Líza se nemůže s takovou nespravedlností smířit. A tak se spolu s Bulíkem a doktorem Proktorem rozhodne Vánoce zachránit. Jenomže to není tak jednoduché, jak se zdá. Trojlístek se musí vypořádat nejen s různými překážkami, ale také s vánočním skřítkem, který představy o správném vánočním skřítkovi vůbec nesplňuje a vánoční nadělování dárků navíc dávno pověsil na hřebík. Do Štědrého dne přitom zbývá už jenom pár dní a čas letí jako splašený… (Kniha je určena dětem od 8 let.)

(240 stran, 239 Kč)

 

Titul: Van Goghova hvězdná noc

Autor: Michael Bird

Nakladatelství: Albatros Media

Kdo ti nejlépe představí umělecké dílo? Muzeum? Tam je to samé nesahej, nesmíš a pozorně čti popisky. Když se ale do vylíčení vzniku těch nejlepších kousků z historie umění pustí samotní tvůrci, modelové, obrazy, sochy… Vyprav se na vzrušující cestu po stopách umění! Projdi se po pravěké jeskyni. Seznam se s půvabnou královnou Nefertiti. Nebo si třeba pohlaď hranostaje z obrazu Leonarda da Vinciho či oslav narozeniny s Marcem Chagallem. (Kniha je určena dětem od 7 let.)

(336 stran, 499 Kč)

 

 

Titul: Pohádková mateřídouška

Autor: Kolektiv autorů

Nakladatelství: Albatros Media

Malé pohádky z per velkých spisovatelů pro děti. Časopis Mateřídouška, který dobře zná už několik generací čtenářů, měl 60. letech minulého století šťastné období. Přispívali do něj nejlepší čeští spisovatelé, básníci a ilustrátoři. V té době Dagmar Lhotová založila Knihovničku Mateřídoušky – drobné pohádkové sešitky. Jen malý, zato reprezentativní výběr předkládá dětem tato knížka. Na mateřídouškových květech vykvetly např. pohádky L. Aškenazyho, V. Čtvrtka, H. Doskočilové, M. Macourka, H. Šmahelové, ale i B. Hrabala či I. Vyskočila. Jen přivonět!


∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼

 

Zaujala vás některá z uvedených knih jako vhodný dárek pod stromeček? Budeme rádi, když nám o tom napíšete na náš Facebook, kde si rovněž můžete zasoutěžit o další knižní dárky pro vaše blízké.

SOUTĚŽ

Most Popular

To Top