Literární akce

Listopadový Festival spisovatelů Praha na téma: A příště už oheň!

Ve dnech 10. – 15. listopadu proběhne tradiční Festival spisovatelů Praha, tentokrát na téma A příště už oheň. Veřejnost se tak bude moci setkat s celou řadou významných osobností literárního života. V den samého začátku festivalu se slavnostního přivítání hostů v Černínském paláci chopí sám ministr zahraničních věcí České republiky Lubomír Zaorálek. Poté už bude následovat bohatý kulturně literární program střídavě moderovaný prezidentem festivalu Michaelem Marchem, novinářem Petrem Vizinou, arabistou Františkem Ondrášem či politologem Petrem Drulákem.

Většina akcí proběhne na půdě Senátu Parlamentu České republiky, část z nich je ale směřována také do prostor Kláštera sv. Anežky České, Městské knihovny v Praze či do pražského kina Ponrepo. Na Festival spisovatelů Praha zavítají spisovatelé hned z několika koutů světa. Zastoupeny budou země jako: USA, Maroko, Sýrie, Turecko, Indie, Rusko a Rakousko. Chybět nebude ani zástupce České republiky. Všechny pořady jsou samozřejmě tlumočeny do českého jazyka.

Právě významná česká spisovatelka Magdaléna Platzová zahájí vlastní program festivalu. Magdaléna je dcerou známé spisovatelky Edy Kriseové. Věnuje se především psaní knih pro děti a divadelních her. Za svou beletrii si vysloužila řadu uznání.

„Možná, že v jistou chvíli musíte vypadnout z ,hnízda’, vymanit se ze všech jeho tlaků. Jedna cesta vede do nitra.”

Z České republiky se přehoupneme k autorům z USA a Rakouska. Slova se tak ujme americká spisovatelka Affinity Konar, která je známá především díky svému románu Mischling s tematikou holocaustu.

„Nechtěla jsem zakrývat muka, ale chtěla jsem ukázat, jak by někdo mohl zakrývat muka, aby dokázal přežít.“

Následuje rakouský spisovatel Robert Menasse, očividně nejvýznamnější spisovatel své generace. Hlásající o samotě a odcizení.

„Je těžké změnit sám sebe – je těžké změnit své okolí – je těžké změnit svět.“

Konec tohoto literárního bloku uzavře slavnostní galavečer, ve kterém dostane šanci zaujmout také performance skupiny Pyroterra, jejíž světelné show jsou známé od Evropy až po Mexiko.

Jedním z nejvýznamnějších hostů letošního Festivalu spisovatelů Praha je syrský básník Adonis, který se spolu se svým dílem představí přímo po ohnivé show a následné videoprojekci Petra Tomadeise. Téma nebude žhavé o nic méně – řeč bude o islámské otázce.

Adonis je považován za největšího žijícího arabského básníka, který bývá současně často citován jako nejhlubokomyslnější kritik arabské kultury od předislámských dob. Jeho alarmující poezie nezná slovo tabu.

„Poezie je žhnoucí, neustále sama sebe obnovující, heterogenní, kinetická a explozivní, vždy prolamuje kódy a podvrací systémy – vždy hledá sebe sama a sama k sobě se vrací, ovšem prostředky věčného exodu od sebe sama.“

Po autorském čtení a koncertu pak následuje vystoupení ruského spisovatele Kirilla Medvěděva, básníka undergroundové generace brojící proti putinismu.

„Viděl jsem na horách ledy se rozpouštět,
mořský přístavy, města v zlejch snech jsem znal.
Zmetka jako ty namoutě
jsem jakživ nepotkal.“

V samém sobotního závěru společenského večera se naskýtá možnost pohovořit si osobně s autory v příjemných prostorách Koženého salonku v outfitu na úrovni.

Neděle je pak Časem mezi popelem a růžemi, který bude patřit marockým spisovatelům včele s již zmíněným syrským básníkem Adonisem. Pozvání přijali: Mohammed Achaari, Abderrahim El Allam a Abdelkarim Jouaiti. Přičemž Mohammed Achaari je zasloužilým držitelem arabské Bookerovy ceny, současně básník, romanopisec a politik.

„Nejen autor se musí oprostit od vnitřní a vnější cenzury, jisté úsilí musí vyvinout i sám čtenář.“

Abderrahim El Allam je uznávaným kritikem a zároveň předsedou Unie marockých spisovatelů. Napsal patnáct knih a jako druhý arabský autor obdržel prestižní jihokorejské ocenění Manhae Prize.

Další marocký spisovatel Abdelkarim Jouaiti je zároveň překladatelem a politikem. Díky těmto specializacím má neobyčejně hluboký vhled do magrebské i evropské kultury. Za svůj literární debut získal cenu Unie marických spisovatelů, za další díla se dostal mezi prestižní nominace arabské Bookerovy ceny.

Tento arabský blok nebude moderovat nikdo jiný než František Ondráš, arabista se specializací na literaturu Blízkého východu.

Poté se přesuneme do Turecka, a to s Ayşe Kulin, tureckou spisovatelkou, scénáristkou a kameramankou. Její historické romány bývají označovány za naprosto strhující. Za titul Poslední vlak do Istanbulu získala cenu za nejlepší román Evropské rady židovských obcí.

„Jisté množství bolesti nám pomáhá dospět. Čím víc trpíme, tím víc se učíme přežívat.“

Přesouváme se do USA, v jejichž literárním okénku si vezmou slovo žurnalista s břitkým úsudkem Wesley Lowery a Joseph Kanon, jeden z nejlepších amerických autorů thrillerů.

Wesley Lowery obdržel spolu se svým týmem z Washington Post Pulitzerovu cenu v kategorii Národní zpravodajství za vytvoření databáze Fatal Force, která zaznamenává policejní střelbu v USA. Svou první knihou s titulem Všechny nás zabít nemohou dle Junota Díaze „strhává Americe peřinu z hlavy a odhaluje nepřátelské odmítání, úděsné rasové konstrukce a logiky, které činí nespravedlivou smrt mladých, černých občanů nejen možnou, ale i nevyhnutelnou“.

Další americký autor Joseph Kanon se svým psaním zaměřuje především na období studené války. Jeho dílo bývá srovnáváno s romány Grahama Greena a Johna le Carrého. Za ten první s názvem Los Alamos získal Edgarovu cenu. Jeho romány obecně pronikají do tajných koutů historie.

„Thriller popisuje situaci člověka, který váhá, jak se zachovat v situaci, kdy jsou na výběr jen dvě špatné možnosti.“

Po tomto kruhu v duchu americké literatury následuje slavnostní galavečer, v jehož rámci se znovu připomene syrský básník Adonis a hned za ním spolu se svým diskutovaným dílem Všechny nás zabít nemohou i Wesley Lowery. Poté už následuje již tradiční příjemné zakončení večera v Koženém salonku.

Pondělní festivalový program vyzve k návštěvě Městské knihovny v Praze, kde bude promítán film Berlínské spiknutí natočený Stevenem Sodeberghem podle předlohy Josepha Kanona. Po něm přijde na řadu diskuze právě s Josephem Kanonem i Wesley Lowerem.

V prostorách Kláštera sv. Anežky České se pak uskuteční autorské čtení významného českého básníka, prozaika a nakladatele Martina Reinera, který za své dílo dostal mimo jiné Magnesiu Literu.

„Jeden z milionu je pojem, který se většinou používá pro někoho výjimečného, nicméně z hlediska biologie i literatury je takovým jedním z milionu každý z nás. Každý má nejen neopakovatelnou genetickou strukturu, ale též jedinečný příběh.“

Z Čech se pak vzdušnou čarou přesuneme přímo do Indie. Následně se totiž představí indický žurnalista a romanopisec Inderjit Badhwar. Tento drsný a bojovný žurnalista byl spolu s legendárním Jackem Andersonem nominován na Pulitzerovu cenu za investigativní práci.

„Většina indických médií dnes poklonkuje nějakému perfidnímu silnému vůdci, nějaké bigotní figuře, což je od doby, co se tato země stala konstituční sekulární republikou, něco nepředstavitelného.“

Středeční literární představení poté zpestří galavečer s již známou performancí skupiny Pyroterra. Následuje zlatý hřeb celého festivalu – a to diskuze na hlavní festivalové téma A příště už oheň s účastí autorů Wesley Loweryho, Roberta Menasseho a Kirilla Medvěděva. Večer pak zakončí společenské setkání autorů s návštěvníky festivalu.

Festivalové úterý tepe v politickém rytmu USA, zato na půdě Vysoké školy ekonomické v Praze. Profesorka a překladatelka Hana Newman přijde přednášet na téma Trump a politika identity, slovo po ní si vezme spisovatel Wesley Lowery s tématem Hnutí Black Lives Matter.

Poté bude následovat autogramiáda turecké autorky Ayşe Kulin v Klášteře sv. Anežky České. Načež si vezme slovo opět Maroko a s ním jeho zástupce, spisovatel Mohammed Achaari přednášející o tématu Maroko v literatuře: Věčná mozaika. Spolu s ním pak opět vystoupí i oba další již zmínění maročtí spisovatelé.

Úterý pak zakončí tradiční galavečer, tentokrát za přední účasti ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka a autorů Roberta Menasseho a Ayşe Kulin.

Posledním bodem programu letošního festivalu pak bude středeční promítání filmu I am not your negro v Ponrepu, při kterém budou přítomni zejména žurnalista Inderjit Badhwar a moderátorka Maria Golia, pro kterou se stal novým domovem Egypt.

„Egypt mi dal domov, kariéru, velké množství přátel a porozumění o lidské povaze, včetně mé vlastní. Živá současnost, ale i tisíciletá minulost zachytila modely chování, které mě osobně pomáhají pochopit člověka ve své celistvosti.“

Pochopit člověka ve své celistvosti – tedy lidskosti, tvůrčí činnosti i jedinečnosti rasy a vyznání, to je i jedním z cílů tohoto tradičního literárního festivalu. Vzhledem k tomu, že žijeme v době multikulturalismu, který ale stále mnohým není příliš po chuti, buďme vděční za každou obdobně laděnou akci, která láme bariéry a stírá zlo.

Více informací k průběhu aktuálního ročníku Festivalu spisovatelů Praha najdete zde

(Foto: Festival spisovatelů Praha, Magazin of Modern Arab Literature)

∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼

Pro další články, recenze a soutěže o knižní novinky navštivte FB stránky Digitimes.cz.

SOUTĚŽ

Most Popular

To Top